fbpx

,,ABLE Mentor е идеалната екосистема, която може да сплоти хора”

Ако историята на Юлиан Караджов в ABLE Mentor беше филм, действието щеше да се развие така:

Сцена 1:

В училище съм. Заспивам. Много ми е тъпо, ама много ми е тъпо. Чудя се вече какво да правя, отвсякъде ме натискат с въпроси каква специалност ще си избера да уча. Тогава чувам за ABLE Mentor. ABLE Mentor е като светлината в тунела - може би ще ми даде отговори, може би ще ми помогне да задам правилните въпроси. Казвам на своя добър приятел Велислав: ,,Искаш ли да се запишем?” Велислав е пълна моя противоположност - не се безпокои от факта, че и той не е сигурен какво ще прави с живота и образованието си след 12. клас. Записваме се.

Сцена 2:

Отивам на информационната среща на ABLE Mentor и все едно падам от Mарс. Някакви хора се познават, други не се познават, всички са суперентусиазирани. На мен все още ми е тъпо, все още ми е скучно, все още нямам надежда. Разправят ни за поставяне на цели и личностно развитие, а аз цел имам – да открия подходяща за мен сфера, в която да се развивам в бъдеще; просто не знам как да я постигна и откъде да започна. Поглеждам Велислав: ,,Какво си губим времето, Велка, дай да си ходим!” Решаваме, че ще ядем, и закъсняваме за втората половина от срещата с 20 минути, защото сандвичите стават бавно.

Сцена 3:

Прибрал съм се вкъщи. Вече има някаква надежда. Всяка свободна секунда или всяка секунда, в която съм в час и ми е скучно (а това е почти всяка секунда), си мисля: ,,Записал съм се, не мога да се отпиша, не съм такъв човек. Трябва да измисля някакъв проект. Имам ментор, поел съм отговорност, няма връщане назад.”

Сцена 4:

Къпя се и се чудя какво ще правя. Обещал съм на моя ментор, че до два дни ще имам идея. Аз идея нямам. Имаме някакъв срок за канава, а да попълвам канава е последното нещо, което искам да правя. В един момент ми хрумва идея: ,,Леле! Ще правим подкаст!”
И ако досега ми е било някак сиво, блудкаво, тихо, ако само съм се плъзгал по повърхността на някакви идеи, които сякаш не са съвсем моето нещо или не ми изглеждат осъществими, то в този момент аз с абсолютна яснота знам, че съм открил своя проект.
От поне 6-7 години Юлиан се интересува от създаване на съдържание за Интернет. Когато решава да пропусне учебен час, за да отиде на презентация на ABLE Mentor, Юлиан все още не знае, че ABLE Mentor ще го провокира да открие нещото, което неизменно му носи удоволствие - подкаста ,,От А до Я”!
,,Подкастът е едно от малкото неща, за които изобщо не съм се замислял дали са за мен или не са. Искаше ми се да покажа на хората различна гледна точка, защото ставам свидетел на всякакви ситуации, към които подхождаме грешно.
Първо си мислех за видеа и къси филмчета, после реших, че най-лесно би било да си запиша гласа, пък и не се харесвам много на екран. С минимум усилия - максимум резултати.”
Юли представя идеята си за подкаст на средносрочното събитие и започва да получава предложения за помощ от другите участници - един има приятел, който работи в радио, друг има приятел със студио. Именно ученик от ABLE Mentor, Ивайло Илиев, предлага на Юли да го свърже с Тeen Station.

,,В този момент бях изправен пред дилема - искам ли да бъда част от нещо по-голямо като Teen Station, или искам да си правя с този подкаст, каквото ми хрумне, и да бъда напълно свободен. Много сериозно се замислих, но си казах:
,Знаеш ли, ти можеш да тръгнеш сам, но защо да го правиш, ако вместо това можеш да се довериш на по-опитни хора и с тях да стигнеш по-далеч.’"
Teen Station дава на Юли достъп до опитни журналисти, звуков инженер, дизайнер на корица, и подкрепата на екип от хора, които разбират от правенето на подкаст. В тази среда той напредва бързо, създава и приятелства, които го зареждат с енергия и вдъхновение.

,,Ако има някой, който може да ви покаже какво да правите, оставете егото си настрана и позволете на този човек да стъпи по-нагоре от вас и да ви ръководи”, съветва Юли. ,,Хората, които са склонни да ти показват, обикновено са много добронамерени и няма да навредят. Може и да тръгнеш сам да градиш, но какъв смисъл би имало?”
Подкастът на Юли не проследява една-едничка тема, но всички теми имат връзка с личностното развитие. Целта е всеки епизод да може да бъде обвързан с житейски урок. ,,Името на моя подкаст - ,,От А до Я” - не е случайност,” разказва Юли. ,,Откраднах го от едно магазинче, покрай което минах: Стоки от А до Я. Темите са всевъзможни, винаги по някакъв начин обвързани лично с мен, но съм ги избрал, защото знам, че вълнуват и други хора. Колкото и неприятна да е темата, важно е да има какво да научиш от нея.
За мен едно от най-ценните неща е да можеш да седнеш с човек и да проведеш пълноценен разговор, който ти помага да видиш различна гледна точка.”
Юли казва, че ако историята му беше филм, то този филм щеше да има щастлив край. И продължава: ,,Благодарен съм, ако трябва да бъда честен, на ABLE Mentor. Радвам се, че пропуснах един учебен час, за да отида на презентацията на програмата. Радвам се, че прекарах месец и половина - два в чудене и паника какво ще правим.
ABLE Mentor е идеалната екосистема, която може да сплоти хора, които нямат нищо общо освен мотивацията да бъдат по-добрата версия на себе си, да помагат и да градят. Хората са незаменимият ресурс, най-ценният ресурс.
Много хубаво чувство е да отидеш в една зала и да видиш над 50 души, всеки от тях различен. Имаше участници, които се занимават с автомобилен дизайн, авиация, IT, журналистика, моден дизайн. Имаше хора, които се занимават с инженерство.
Да получиш достъп до такъв богат набор от интереси и професии, и то на едно място - според мен това е най-ценното, което един ученик може да извлече от ABLE Mentor.
Зад всеки проект в ABLE Mentor не стоят само ученикът, менторът, координаторите, а поне още двама-трима души от програмата, които са отишли и са казали: ,Имаш много яка идея, знаеш ли, може би е по-добре да се фокусираш върху това…Аз мога да те запозная с някого.'
В ABLE Mentor научих, че дори и най-спонтанната, случайна идея, може да стане реалност.”


 

Ще подкрепим всеки ученик, който иска да работи активно за своето развитие.
Защото да сме част от растежа за нас е чест и привилегия.
Защото вярваме, че така заедно градим по-добро общество.
Защото знаем, че можем.
Вие искате ли да се включите?