fbpx

,,Ценно е това, че в ABLE Mentor ученикът не бива поставян в някакви рамки.”

Как разбра за ABLE Mentor?

Вече се бях доказал като професионалист с потенциал и усещах нужда да направя нещо извън работното си място. Тогава разбрах за възможността да стана ментор на ученик в ABLE Mentor. Именно през АBLE Mentor беше и първият ми досег до АBLE.

Как програмата ABLE Mentor отразява ценностите на ABLE?

ABLE се свързва с развиването на инициативността и предприемачеството във всеки от нас. ABLE Mentor помага това развитие на предприемаческото и грижата за останалите да започне на много по-ранен етап – още в училище.
За мен като ценности ABLE и ABLE Mentor се припокриват. В ABLE общувам и работя с невероятни хора, което ми дава възможност да развивам себе си и по този начин да допринасям повече и към обществото. ABLE Mentor прави същото за учениците, които могат да разгърнат потенциала си и да разберат какво може да е тяхното призвание.
По какъв начин ABLE Mentor допълва нашата образователна система?

Възможността да се работи по индивидуален проект още в училище е нещо страхотно. Когато аз бях ученик, в училище не трупахме подобен опит.
Ценно е това, че в ABLE Mentor ученикът не бива поставян в някакви рамки, не му се дават конкретни указания какво трябва да прави, а по-скоро се радва на свободата да изрази себе си и да покаже на останалите и на света как той иска нещата да се случват, каква е неговата визия, какво счита, че може да подобри. Младите хора виждат света по много непредубеден начин и ние има какво да научим от тях.
Ти си бил ментор два пъти. Какво научи за себе си в тази си роля?

Първо осъзнах, че съм забравил вече какво е да си ученик и съм влязъл по-скоро в ролята на възрастен. Да се появиш в уречения момент на работна среща за мен например е въпрос на професионализъм, но покрай учениците си спомних, че за тях това е само една уговорка. Старая се повече аз да уча как те виждат света, не толкова да им давам нещо конкретно.

Като станах ментор за първи път, първоначално си мислех, че едва ли не трябва ние с ученика да направим зверски як проект, за три месеца да създадем компания и тя да е печеливша. С течение на времето осъзнах, че е достатъчно да оставя ученикът да бъде водещ и да видя къде той вижда стойност в програмата.
Моята цел постепенно стана ученикът да се наслади на процеса.
Изпитвам огромно удовлетворение от това, което видях при него като развитие. Момче, което се притесняваше да комуникира и на срещите ни идваше малко отвеян, за 1-2 години започна да бъде инициативен, стана част от екипа на ABLE Mentor, кандидатства в чужбина. Вярвам, че ABLE Mentor беше катализаторът за това израстване. Това е огромният смисъл на програмата.

Ти самият имал ли си ментори?

Имал съм ментори на работното си място. Имало е хора, които са ми помагали с желанието да ми отделят време, да ме изслушат.
Вярвам, че истинската подкрепа за другия не е толкова в това да му кажеш твоето мнение, а да му помогнеш той сам да осъзнае къде се намира и да види потенциалните си ходове.
Именно хората, които са ми давали възможност да изразя себе си, за мен са играли ролята на ментори.

Като член на борда на ABLE, къде виждаш най-голямото предизвикателство пред програмата ABLE Mentor?

За мен ABLE Mentor e наистина прекрасна програма с чудесен екип от амбицирани хора и със страхотно въздействие върху обществото. Ако трябва да говорим за някакво сериозно предизвикателство, в момента актуална е темата за фондонабирането - не само за ABLE Mentor, а и за ABLE като цяло.
Истинско предизвикателство обаче е как ABLE Mentor може да стане още по-мащабна програма, за да даде стойност на възможно най-много ученици, като продължи да има същото силно въздействие върху всеки от тях, което има в момента.
Вярвам, че ABLE Mentor ще успее да просъществува, най-вече благодарение на мотивирания екип, който е готов да отделя от времето си и да дава сърцето си за програмата.
 

Ще подкрепим всеки ученик, който иска да работи активно за своето развитие.
Защото да сме част от растежа за нас е чест и привилегия.
Защото вярваме, че така заедно градим по-добро общество.
Защото знаем, че можем.
Вие искате ли да се включите?