fbpx

,,Почти няма ден от тези три месеца, в който да не съм се занимавала с графичен дизайн и да не съм се чувствала добре.”

Едно момиче стои пред огледалото и говори. Стаята е празна. Момичето изрежда пред огледалото всичко, което би искало да каже пред истинска публика: историята на своя проект, целите, по които е избрала да работи, как планира да го прави. Когато усеща, че най-сетне е готова, тя се навежда и натиска копчето на камерата. Червената точка светва: REC!

Момичето е Йоана, а видеото, което ще запише, ще бъде нейната презентация за средносрочното събитие на ABLE Mentor Online. Ние обаче ще върнем лентата назад, за да чуем цялата история.


Като малка Йони иска да стане програмист - да може да напише верния код, за да създаде точно това, от което има нужда; да изкарва достатъчно пари, за да сбъдва желанията си. Тя е добра по математика и не среща сериозни пречки пред целта си.

Днес Йони учи в паралелка с профил програмиране в Природо-математическата гимназия, и да, може да програмира.
,,Това, че можеш да правиш нещо, съвсем не означава, че нещото ще ти доставя удоволствие”, казва Йони с широка усмивка.
Оказва се, че програмирането не е за нея, макар и да ѝ се удава. Няма как човек като Йони да осъзнае, че даден избор не е удовлетворяващ, и да остави нещата така. ABLE Mentor се оказва врата към изследването на нови посоки.

Йони влиза в програмата без конкретна идея за проект. ,,В началото подходих с недоверие към ABLE Mentor. Очаквах да попадна на една група странни хора. Чудех се защо би му било на един успял човек да се занимава точно с менторство. Още на първото събитие обаче, като видях колко готини и усмихнати са всички, разбрах, че съм открила своето място. Реших да използвам времето си в програмата, за да се ориентирам кариерно.”

Йони обича да грабва всяка възможност за развитие. Понякога улавя по няколко възможности наведнъж и това ѝ идва в повече, но все пак успява да се справи с всичко. Вероятно точно затова в началото Йони си мисли, че не би могла да отделя много време на ABLE Mentor. Срещата с менторката ѝ Ирина ще промени това.
,,Двете веднага усетихме, че сме на една вълна. Тя ми задаваше много въпроси и ме насочваше да мисля в определена посока.
Попита ме каква е моята мечта, и осъзнах, че едничкото нещо, което най-силно желая, e да открия призванието си.
Първите ни три срещи не бяха точно хаос, но все още бях неориентирана. Исках да стана мениджър, графичен дизайнер, може би програмист - сякаш ако си изберях едно нещо, щях да се лиша от избор. Ами ако си избера грешното нещо?”

Ирина успява да помогне на Йони да си позволи да експериментира. Двете решават, че в ABLE Mentor Йони ще пробва ролята на графичен дизайнер. Защо точно графичен дизайн?
,,Защото обичам естетиката. Като малка обожавах да творя: да създавам ръчно направени украси, подаръци, картички. Рисувах. Бях се отказала от всичко това, защото не виждах приложение в моята потенциална бъдеща професия. Сега обаче преоткривам тази моя креативна страна.
Обичам да уча за света около мен, обичам обаче и да създавам. Докато при програмирането прекарваш повече време в писане на код, за да видиш нещо да работи, в дизайна всичко придобива форма по-бързо.
Почти няма ден от тези три месеца, в който да не съм се занимавала с графичен дизайн и да не съм се чувствала добре.”
Единственото колебание на Йони е свързано с това, че тя обича да е сред хора, да пътешества, да изследва различни култури, а дизайнът е тихо занимание. Изглежда и това не е голяма пречка: ,,Сега ми е цел да работя като фрийланс дизайнер.
Искам да си намеря група хора, с които заедно да пътешестваме: да се местим от кътче на кътче и да работим от различни точки на света.
От друга страна, ако започна да работя в дизайн студио, също бих работила в екип и би имало с кого да общувам. Има също конференции и редица събития, на които бих могла да ходя, за да уча нови неща и да се запознавам с хора.”

За момента изборът на Йони да се занимава с графичен дизайн е окончателен. Този избор е изкристализирал в рамките на програмата ABLE Mentor, но е бил предхождан от дълго търсене. ,Кариерното ми ориентиране започна преди ABLE Mentor”, обяснява Йони. ,,Много съм мислила по темата, гледала съм различни университети и специалности. Поне веднъж в седмицата гледам към небето и се чудя какво е моето призвание. Не знам дали само в ABLE Mentor щях изцяло да се ориентирам.
Сякаш е най-добре да си харесаш няколко професии и след това да се опиташ да ги практикуваш, за да видиш дали наистина ти харесват.”
Йони има много ясна идея как точно иска да използва времето си като графичен дизайнер в ABLE Mentor:
,,Исках дизайн задачите ми да не идват от мен, а от други хора, за да се упражня в комуникацията с клиенти, да получавам насоки от тях, и да знам, че мога да ги зарадвам.
С този подход целта ми беше да си изградя портфолио с възможно най-много реални проекти. Бях се сетила, че мога да предложа помощ на другите екипи в групата на ABLE Mentor. Моята менторка ми даде същата идея, без изобщо да сме го обсъждали. И го направих!”


В рамките на своя проект за дизайнерско портфолио Йони успява да подкрепи няколко други ученически проекта - създава лого за онлайн платформа с учебници Digi Backpack, илюстрация в подкрепа на сайт за свободата на словото, илюстрация за сайт за пътувания, плакат за училищен конкурс.
,,Останалите участници бяха голямо вдъхновение за мен и ми помогнаха да не отлагам проектите, които съм подхванала,” разказва Йони.
Сама програмира и сайт от нулата, където качва всички свои дизайни. Йони се развива, докато помага на другите да постигат целите си, и някак съвсем естествено с проекта си печели първото място във втория сезон на АBLE Mentor Online.

И ако в началото Йони се е чудела защо успели хора биха се занимавали с менторство, днес е намерила отговор и на този въпрос:
,,Осъзнах, че когато един човек се развие достатъчно, започва да изпитва нужда да остави нещо след себе си, да има осезаем принос. Моята менторка ми е казвала, че за нея е невероятно чувството да вижда едно човече как се развива. Някой ден със сигурност и аз бих искала да стана ментор.”
Можете да видите портфолиото на Йони тук.

 

Ще подкрепим всеки ученик, който иска да работи активно за своето развитие.
Защото да сме част от растежа за нас е чест и привилегия.
Защото вярваме, че така заедно градим по-добро общество.
Защото знаем, че можем.
Вие искате ли да се включите?