fbpx

,,Аз влязох в ABLE Mentor като ментор, a излязох с най-много ментори.”

За първи път Валентина Соколова чува за ABLE Mentor на втората си романтична среща с настоящия си годеник Тишо.

,,Ти знаеш ли, че трябва да се присъединиш към една програма заедно с мен?”, казва той.

,,Абсурд!”, отсича Вал категорично. ,,Аз не ставам за такова нещо!”

След дълги увещания обаче тя все пак склонява да пробва. Колебанията ѝ изчезват още след интервюто с екипа на ABLE Mentor:

,,Супер екзалтиращо беше! Реално не бях още в програмата, но много ми харесаха хората и нещата, за които си говорихме. В сезона, в който за първи път станах ментор, се озовахме сред една огромна агитка, номинирана от дългогодишния ментор Стефан Владимиров. Това беше сезонът на стефанския клан ментори! Тишо също беше номиниран от Стефан.”

Когато сезонът приключва, Вал получава имейл от екипа - търсят се доброволци, които биха искали да се включат в организацията на следващия сезон.
,,Писах им, че бих се радвала да помагам в ролята си на графичен дизайнер. Не си представях, че съм единственият графичен дизайнер, който е написал такъв имейл. Оказа се, че в ABLE Mentor никога не е имало доброволец, който да е графичен дизайнер.”

По това време екипът вече е започнал да работи по ребрандиране на програмата. Целта е брандът да стане по-самостоятелен и да носи своя идентичност, различима от тази на ABLE. Нает е дизайнер, който да създаде ново лого.

Вал изразява готовност да следва насоките за новата визуална идентичност на ABLE Mentor, когато другият дизайнер приключи работата си, но не и да се включи в ребрандирането. Когато вижда вариантите за ново лого, има забележки към всеки един. Знае обаче, че не би имала достатъчно време да ги преработва, затова просто решава да каже кой вариант ѝ се струва най-добър, да изброи положителните неща, и да приеме, че ребрандингът на ABLE Mentor не е нейна задача.
Историята обаче поема в неочаквана и съдбовно вярна посока, когато Стефан Владимиров отива на гости у Тишо и Вал:

,,Стефан е доста по-старши дизайнер от мен. Той не може да живее спокойно с несправедливости и с неща, които не му харесват. Една вечер той и приятелката му ни бяха на гости. Стефан се повъртя-повъртя пет минути, погледна ме и каза:

- Вал, имам нужда от теб. Ти видя ли новите лога на ABLE Mentor?

- Ъъъ… да…

- И на мен не ми харесаха! Аз работя в много различен стил и имам нужда от дизайнер, който работи в по-органичен стил. Искаш ли да направим ново лого за ABLE Mentor заедно?

Аз, откакто познавам Стефан, исках да работя с него, защото той прави високи неща. Веднага се съгласих! Видяхме се сигурно седмица по-късно. Стефан започна:
- Аз тук имам една идейка, дай да я пораздвижим и пообработим. Искам символ. ABLE Mentor е нещо като футболен отбор, който трябва да има талисман. Искам да е някакво животно. Аз в ABLE Mentor чувствам пробуждане. Какъв по-добър символ на това от петела? Какво мислиш за петела?”
- Стефане, това е странно и е много яко, никога не бих го очаквала.
Петелът е жестока идея, защото е непретенциозно животно, обаче сутринта започва с него - той събужда всички останали и дава енергията и силата нататък.
Двамата започнахме един след друг да придаваме значение на този символ и след това вече беше изключително лесно да го превърнем в лого, защото бяхме напълно наясно с енергията, която искаме да предадем чрез него.
Искахме хората, като погледнат това лого, да чувстват гордост. Не помпозност. Да бъдат горди, наперени, сякаш всичко могат да постигнат, само че със смирение.
Започнахме да експериментираме - напред-назад - и след три часа имахме почти крайния вариант на новото лого. Нещо, което можеше да отнеме седмици работа, на нас ни отне по-малко от ден, защото бяхме вдъхновени и уверени в посоката.”
Две седмици по-късно Стефан кани Вал да работи в неговия екип, където тя остава повече от година. ,,Дори това произлезе от АBLE Mentor!”, възкликва Вал. В ABLE Mentor тя открива и новото за нея усещане, че е възможно да принадлежиш към общност, в която хората се подкрепят:

,, Аз тогава имах мой си стартъп, правехме видеоигри, и бях адски затворена в тази малка сфера на гейминг индустрията в България. Там нямаше много обмен на знания, всеки се опитваше да се пребори сам, да научи нещо сам. Някак доста враждебна е тази сфера. За мен огромно предизвикателство беше въобще да говоря с някого извън шепата хора от гейминг индустрията, да се присъединя към друго движение и да споделям различни мисли на различна честота.
ABLE Mentor ми даде голямо развитие, приятели, които ме предизвикват и ме дърпат напред, увереност в това, което правя и което имам да кажа.
Много пъти в моята сфера и в моя живот съм усещала нуждата от ментор и много пъти съм нямала такъв. Обаче в ABLE Mentor и аз открих ментори за себе си. Програмният лидер Николай Николов взима всички под крилото си и се грижи за тях, или поне аз така го усетих. Ники го чувствам като свой ментор. Стефан също ми стана ментор. Тишо с това, че ме вкара изобщо в програмата.
Аз влязох в ABLE Mentor като ментор, а излязох с най-много ментори.”
Освен своя принос като двукратен ментор, Вал дава на екипа на ABLE Mentor и спокойствието да разчитат на дизайнер, който познава програмата и влага любов и вдъхновение в изграждането на визуалната ѝ идентичност. След като заедно със Стефан завършват логото, Вал продължава да създава визията на различни графични материали - заглавните снимки на всички истории на участници в блога, ABLE Mentor Newsletter, корицата на подкаста на ABLE Mentor.
,,Не смятам, че човек има избор освен да се стреми към това да си намери ментор", казва Вал.
ABLE Mentor е истината, не е въпрос на гледна точка. Не просто ABLE Mentor ти казва, че е окей някой да ти помогне, ами ти казва, че трябва някой да ти помогне. Не че не трябва да те е срам, че имаш ментор, а че има нещо забележително в това да имаш ментор.”

Не можем да не се съгласим с Вал. А вие?


 

Ще подкрепим всеки ученик, който иска да работи активно за своето развитие.
Защото да сме част от растежа за нас е чест и привилегия.
Защото вярваме, че така заедно градим по-добро общество.
Защото знаем, че можем.
Вие искате ли да се включите?