fbpx

,,ABLE Mentor e преживяване, което вади най-вълшебните аспекти от човешката душа и ги трансформира в сбъдната мечта.”

Кога за теб започна приключението ABLE Mentor?

Веднъж Ани ми звънна и попита: ,,Знаеш ли какво е ABLE Mentor?”. Говорихме си около час, стори ми се адски интересно. Беше през юли, тъкмо приключвах с уроците си по английски и ми предстоеше да замина за лагер, в който участвахме и двете. На самия лагер имаше хора, които бяха участвали в ABLE Mentor - например Хриси, която е организирала народен концерт. Техните истории звучаха страшно вдъхновяващо. Когато дойде време за кандидатстването, веднага попълних формата и я изпратих на Ани, защото бях много притеснена дали е релевантно и легитимно това, което съм написала. След време ми звъннаха и ми казаха, че съм поканена на откриването на сезона.

Знаеше ли какъв проект искаш да правиш още преди да влезеш в програмата?

Имах идея. Преди да кандидатствам много се чудех дали да правя нещо с наука или с писане, защото с едното искам да се занимавам, а другото ми е хоби. В крайна сметка избрах хобито и реших да напиша книга.

Още при първата си среща с моята менторка открих, че има много неща, по които трябва да се работи, за да се напише една книга - неща като издаване, редакция, корици, цветове. След три месеца в ABLE Mentor имах половината книга написана, а сега е вече почти готова. Обмислям финала и после трябва да я редактирам.
За какво е твоята книга?

Тя е насочена повече към философска тематика, свързана с това как младите хора виждат света. Ние всъщност сме заклеймени от по-възрастното общество, а искаме да живеем, да се забавляваме, да плачем и да усещаме всички емоции на живота. Наред с това пък и срещаме хора, които разбират живота, доколкото той може да бъде разбран.

Все още никой не е чел книгата, защото не обичам да показвам нещата си незавършени. Мога да разкрия, че аз измислям доста от нещата, но се обуславям на случки, които съм преживяла с приятели. Те започват от много ранна възраст и обхващат случващото се до ден днешен. Разбира се, няма как да не вкарам въображение из редовете.

Защо си мислиш, че младите хора са ,,заклеймени”?

Защото над 70-80% от възрастните хора, с които съм разговаряла, казват, че ние не правим нищо с живота си, че нямаме цел, че сме безхаберни, че не уважаваме по-възрастните. А ние просто сме различни. Всеки изживява времето си по различен начин. Преди хората са се обаждали на другите по телефон с една слушалка и шайбички, а ние сега използваме смартфони. Това е прост пример, но илюстрира в колко различно време живеем.
Имаме по-голям достъп до нещата, които ни обграждат, но това не означава, че ние не полагаме усилия да се изграждаме като личности и като хора в обществото, които му помагат да се развива.
Разкажи ми повече за твоята менторка?

Тя се казва Розалина Лъскова.
Да бъде моя менторка за мен беше чест и удоволствие.
Тя ме научи на нещо, за което не се бях замисляла - че когато хората попитат: ,,За какво е книгата ти?”, искат да чуят едно синтезирано изречение, а не цял параграф. Това беше нещо, по което работех страшно дълго време, и все още работя. Срещите ни винаги са били изключително приятни. Тя ми показа нещата по начин, по който не ги бях виждала преди. Запозна ме и с няколко души, които могат да рецензират книгата. С моята менторка понякога си пишем, тя все още ми изпраща неща, които биха ми били полезни - например един подкаст в spotify за писането.

Какво според теб прави един ментор добър?

Да бъде подкрепящ - такъв, който едновременно те учи, но също и ти показва нещата, които правиш добре, така че заедно можете да ги направите още по-добре и да ги трансформирате в крайния резултат. Отдаден, дисциплиниран, изискващ. Ментор, който ти казва: ,,Давай, ти можеш!”, но когато не е съгласен с нещо, също ти казва. Честен и помагащ, и разбиращ. В момента се опитвам да опиша моята менторка, защото тя беше прекрасен ментор, но не успявам.

Какво ти взе ABLE Mentor?

Взе ми положителната нагласа към света и я превърна в силата да правя онова, което желая, с повече мотивация.

С какви ресурси те подкрепи ABLE Mentor?

Контакти. Да се престраша да кандидатствам, да се запозная с менторката ми, и сега, понеже съм вече два сезона координатор и този ще ми бъде трети, продължавам да се запознавам с хора, които пишат. Контакти и енергия.

Защо реши да станеш координатор?

Исках да се докосна до повече хора, които бих могла да подкрепя.
Когато виждаш, че мечтите на някого се сбъдват и той реализира своята идея, просто е прекрасно да си там.
В 11. сезон едно от момичетата, на които бях координатор, издаде книга с поезия - беше просто невероятно, аз страшно много се гордея с нея!

Как се промени гледната ти точка за програмата след като стана координатор?

Като ученичка в програмата я виждах като място, където хора се събират, работят върху своите проекти, докато зад тях има хора, които им помагат - хората от екипа. Нямах представа, че се прави толкова много, за да може това нещо да работи. Сега като координатор виждам програмата като място, където хората са добродушни, отделят от времето си и си помагат.
Какво обичаш най-много да правиш в ролята си на координатор?

Най-голямо удовлетворение ми носи краят на сезона, когато видя екипите да са завършили проектите си и пламъчета радост в очите им. Толкова са удовлетворени от себе си, че дори и да не са си завършили проекта си, те продължават да работят. Доста е забавно да напомняш и за крайни срокове. Един от учениците в този сезон ми каза, че имал да прави презентации за училище и било много хубаво, ако и в живота извън ABLE Mentor има кой да му помага за крайни срокове.

Какво научи за себе си в ABLE Mentor?

Научих се да бъда доста по-дисциплинирана. Kогато пишеш, трябва да пишеш всеки ден, дори да е по малко. Аз този навик не го бях развила. Сега пиша всеки ден, отделям си минимум по час за това. Научих, че вижданията, които съм имала преди това за света, са същите, само че сега са много по-наситени с нюанси, по-разгърнати към по-позитивна гледна точка. Никога не съм се притеснявала да се запозная с някого, но по време на паузите в ABLE Mentor осъзнах, че се притеснявам дали другите ще харесат проекта ми, дали той е достатъчно добър. В крайна сметка мога да кажа, че се сприятелих с няколко души, с които все още поддържаме контакт.
Ако трябва да ми разкажеш своята ABLE Mentor история синтезирано, как би прозвучала тя?

За мен като човек, който първо е бил ученик в сезона, а сега е координатор,
ABLE Mentor e преживяване, което вади най-вълшебните аспекти от човешката душа и ги трансформира в сбъдната мечта.


Има ли нещо, което искаше да ми разкажеш за програмата, а аз не те попитах?

Искам да благодаря на всички хора, които отделят от времето си за ABLE Mentor и правят възможно това учениците да реализират проектите си. Те наистина правят много.


 

Ще подкрепим всеки ученик, който иска да работи активно за своето развитие.
Защото да сме част от растежа за нас е чест и привилегия.
Защото вярваме, че така заедно градим по-добро общество.
Защото знаем, че можем.
Вие искате ли да се включите?