fbpx

,,На учениците ABLE Mentor дава мотивация и подкрепа, а на менторите – възможност да предадат нататък.”

Разкажи ни за първата си среща с програмата ABLE Mentor.

Тя беше през далечната 2013 г. Tъкмо се бях върнал от последната си година на обучение в САЩ и се бях присъединил към ABLE. Тогава вече имаше екип на ABLE Mentor, бяха направени и няколко опитни сесии с първоначалния формат на програмата, при който един ментор дава насоки на цял клас ученици. През зимата се обединихме около идеята, че се налага да разработим програма, която да позволява по-индивидуално и целенасочено менторство.
Два пъти в седмицата сядахме в едно кафене близо до СУ и се опитвахме да измислим в какъв формат да се провежда ABLE Mentor. Така първата ми среща с ABLE Mentor се случи още преди програмата да е заприличала на онова, което е днес.
Защо избра да допринасяш в продължение на години точно към ABLE Mentor?

Когато се присъединих към ABLE Mentor все още помнех какво е да си в гимназията и не ми бяха чужди въпросите, които си задава един ученик.
Струваше ми се много ценен и нужен всеки проект, който прави изживяването на учениците малко по-пълноценно и фокусирано не само върху академичните им постижения, ами и върху възможностите да пробват различни неща и да откриват себе си. Привлече ме идеята, че може да им помогнем да правят готини проекти и да се развиват.
В какви роли си влизал до момента, за да подкрепиш АBLE Мentor?

Занимавал съм се с техническо обезпечение на срещи, регистрационни формуляри, поддържане на уебсайта, бил съм и координатор през първите три сезона. Когато програмата потръгна вече можеше да си позволим да отделим време и на менторство. Аз бях ментор в четвърти сезон на Хелика Христова и в първия онлайн сезон на Ани Ковачева. И двете ми бяха страхотни партньори в това начинание.

С Хелика работихме по уебсайт и концерт за underground музика. По принцип слушам рок и метал, но част от групите в концерта, който Хелика организира, дори за моя вкус бяха доста тежки. На Ани помагах за нейната инициатива да преподава английски език на деца от ромски произход в квартала ѝ в Кюстендил. Не ми се е налагало да мотивирам Хелика и Ани, имах по-скоро поддържаща роля, те бяха движещата сила зад проектите си. Предполагам, че това е по-лесната роля, в която можеш да бъдеш като ментор. И двете се справиха чудесно.

Какво научи за себе си в ролята на ментор?

Със сигурност
не само менторското изживяване, а и като цяло участието ми в екипа на ABLE Mentor, ми помогнаха по-добре да скъсявам увеличаващата се възрастова дистанция между мен и учениците и ме връщаха към техните цели, идеи, и вълнения.
Според теб каква празнота в българското образование запълва АBLE Mentor?

Не съм сигурен, че е празнота само в българското образование, и също така и не мисля, че празнотата е само образователна.
ABLE Mentor ти дава възможност да получиш подкрепа и насърчение за неща, които теб те вълнуват, да откриеш начин да ги осъществиш.
Програмата подхранва предприемачески дух и мотивация, които със сигурност не са включени в образователната система масово, а също така рядко се срещат и в семейството. От друга страна ABLE Mentor дава възможност на хората с професионален опит да предават знанията си по някакъв начин на учениците. Накратко, на учениците ABLE Mentor дава мотивация и подкрепа, а на менторите - възможност да предадат нататък.

Каква е връзката между ABLE и ABLE Mentor?

Голяма част от заряда на ABLE Mentor в самото начало идваше от хората от ABLE. Самата енергия на програмата е много, много сходна с енергията на ABLE - този импулс да подпомагаш общността си и обществото, да насърчаваш хората да предприемат действия.
За много от учениците ABLE Mentor е същината на ABLE. Десетки членове на ABLE в един или друг момент са се включвали като ментори и координатори.
За огромна радост ABLE Mentor успя да привлече и хора, които не идват директно от ABLE общността, а от сравнително скоро го има и обратния процес - хора, минали през АBLE Мentor, избират да се присъединят към ABLE.

В какво виждаш най-голямото предизвикателство пред ABLE Mentor?

Със сигурност през последните 15 сезона програмата постигна много и до голяма степен се стандартизира. Вече сезоните протичат по доста сходен начин както онлайн, така и в София, така и в останалите градове. Предизвикателствата пред ABLE Mentor са няколко. Едното със сигурност е как да достига до повече ученици, защото всеки ученик, който избере да се включи в програмата, получава голяма стойност от нея. Другото предизвикателство е финансовата устойчивост, така че програмата да може да продължи да се случва по професионалния начин, по който се случва в момента, и в не по-малък мащаб. Как ABLE Mentor да се финансира самостоятелно и да не разчита изцяло на грантове? Фондонабирането е предизвикателство пред всеки един НПО проект, но в крайна сметка ABLE Mentor създава достатъчно стойност, за да бъде привлекателна кауза за индивидуални дарители или компании.

Има ли нещо, което искаше да ми разкажеш, а аз не те попитах?

В първия сезон на АBLE Mentor участваха доста ученици от един и същи клас. Един от екипите, на които бях координатор, организира кампания за повече радост в живота. Те привлякоха доста от другите ученици от същия клас, за да подаряват цветя на хора пред НДК. Когато една събота просто отидох да гледам как върви инициативата им и видях 15 ученици, които с истински ентусиазъм правеха нещо, което наистина им харесва, за първи път усетих силата на програмата да мотивира. Още не беше минало първото средносрочно събитие, не бяхме видели точно какви ще са проектите на учениците, но енергията беше осезаема.
Всеки, който е бил на начално или на финално събитие на ABLE Mentor, или на проект, организиран от ученик и ментор, е усещал тази силна и зареждаща позитивна енергия.
ABLE Mentor показва на учениците, че ако са готови да положат усилия, да си поставят добри цели, да привличат нужната подкрепа, винаги ще постигат успехи.
 

Ще подкрепим всеки ученик, който иска да работи активно за своето развитие.
Защото да сме част от растежа за нас е чест и привилегия.
Защото вярваме, че така заедно градим по-добро общество.
Защото знаем, че можем.
Вие искате ли да се включите?