fbpx

,,Бих дарила всекиго с крилата на силата да вярва в себе си.”

Кога за теб започна приключението ABLE Mentor?

Съвсем случайно във facebook попаднах на реклама на ABLE Mentor и видях, че срокът изтича след 3 часа. Стори ми се, че хората в програмата са доста дейни и повечето проекти са свързани с бизнес. Моят проект можеше да бъде нещо по-интересно, тъй като се занимавам с изкуство. Написах, че имам интерес към изкуството, че се занимавам с много неща, че постоянно съм нанякъде, и се включих.

Имаше ли идея за проект преди да се включиш в ABLE Mentor?

Имах идея, която много харесвах, тя беше свързана повече с рисуване и мода. Исках да направя модно ревю с дрехи от рециклирани материали. Бях измислила и място, и всичко. След първата ми среща с ментора, в съзнанието ми остана нещо, което той попита - дали процесът до достигане на целта ще бъде приятен и кое би ме направило наистина щастлива. Тези въпроси продължиха да витаят в главата ми и в един момент си казах: ,,Това е ...Сменяме проекта!” Хрумна ми да помогна за разрастването на студиото по модерен балет, в което съм вече 12 години. Цял живот съм искала да го направя. Осъзнах, че е дошъл моментът да спра да взимам и да започна да давам!
Моят ментор Владимир Стефанов ме подкрепяше за всичко, даваше ми изключително много идеи за първия проект, беше изцяло ,,за”. Дори когато му казах: ,,Сменяме проекта, имам друга идея”, той реагира с: ,,Добре, много ми е интересно да я чуя”. Видяхме се. Изслуша ме и каза, че и двете идеи му харесват, но вижда колко съм запалена по втората, как съм го заредила с енергията си, и си мисли, че мога да я осъществя; ще бъде трудно, но ще стане. Каза ми, че вярва в мен.

През цялото това време, докато обикалям различни хора, питам за различни места, общо взето организирам цялото нещо, когато и да му се обадя и да кажа: ,,Не стават тук нещата, тази зала не става, не мога повече да го мисля, не мога повече да обикалям,” той казва: ,,Рая, ти правиш достатъчно. Просто трябва да седнеш и да се потупаш по рамото.”
Моят ментор ми дава време и уважава труда ми, а това ме кара да се чувствам удовлетворена… Дори и идеите ми да не се осъществят по начина, по който си ги представям, се радвам, че този човек е до мен и ми дава силата да вярвам повече в себе си. Усещам как някой ме цени наистина, почивам си и отново започвам. Това е изключително важно в целия процес - да знаеш, че твоите усилия, дори да не дават резултат моментално, ще бъдат възнаградени.
Менторът ми наистина е човек, който може да ти каже, да те посъветва и да те насочи, и от когото се уча всеки ден!
Каква би била твоята работна дефиниция на ментор?

Преди всичко един ментор трябва да е приятел - човек, който подкрепя, изслушва, критикува, казва ти, ако не си прав, и цени труда ти. Добрият ментор не си налага мнението, дава ти свобода, дава ти време. Моят ментор никога не ме е пришпорвал, винаги неговата намеса е била съвсем на място. Той е готов да ми помогне не само с неща, свързани с проекта. Проектът е начинът да се развиеш, но е само първата стъпка от пътя, а не е крайният търсен резултат.

На кое от нещата, които виждаш у своя ментор, би искала да научиш повече хора?

Той е изключително търпелив човек. Сподели ми, че все още се учи на спокойствие и търпение. Това определено искам да усвоя, защото енергията, която излъчва човек, когато е спокоен и уравновесен, е много по-различна. Бих искала също да науча хората да се учат един от друг – както ние се учим от менторите си, така и те се учат от нас. Всеки може да те научи на нещо!
Разкажи ми повече за вашия проект.

Студиото ми по модерен балет значи много за мен, значи много за абсолютно всички, които са в него. Има традиции, които са се запазили вече цели 35 години благодарение на Снежана Бечева и Борислава Бечева- Георгиева – хореографи, сценографи, монтажисти… те са създателите на цялата магия! В студиото се учим да бъдем хора. Не всички ставаме професионални танцьори, но там съзнанието ни се разширява - учим се на търпение, да носим отговорност за останалите, да се трудим и да знаем, че трудът ни някой ден ще даде резултат. Проблемът е, че малко изоставаме с рекламата. Има много частни школи, ние сме държавна организация и не сме така спонсорирани за провеждането на различни спектакли и концерти.

Идеята ми е годишният концерт, който всяка година студиото организира, тази година да бъде спектакъл.С Венета Гергова мислим да заснемем как протичат репетициите, какъв е процесът, какви са проблемите в днешно време и защо трябва да обръщаме повече внимание на изкуството и това то да достига до децата - това ще се прожектира на сцената, след което ще се материализира чрез танците.
В момента работим върху различни танци на различни музики, и искаме всичките те да са обвързани от една обща идея, която филмът да обобщава. Искам да можем да поканим външни лица, които не са запознати с нашето изкуство, и по този начин да привлечем повече деца. Ще ни трябват и спонсори.

ABLE Mentor с какви ресурси те подкрепи?

ABLE Mentor е наистина това, което казват всички - платформа, където има много възможности и много хора, които да ти показват пътя към тези възможности. Всеки един човек там е готов да ти помогне. Всички въпроси, които задавам относно пътя, по който искам да поема, веднага намират отклик.
Писах в групата на ABLE Mentor, че искам да кандидатствам в Италия, хората веднага се отзоваха и вече ми помагат. Намерихме връзки в Италия. Наистина това е място, на което срещаш хора, които те зареждат, дават ти надежда и мислят на едно много по-различно ниво от масата в България. Хубавите неща са възможни, наистина могат да се случат, и хората в ABLE Mentor са живото доказателство, че те се случват.

Какво научи за себе си в програмата?

Когато влезеш в ABLE Mentor, осъзнаваш, че наистина се учиш. Аз се уча всеки ден. В ABLE Mentor виждаш резултат, хората се интересуват от това, което правиш, ти полагаш усилия и наистина се получава. Научих, че наистина с моята енергия и със силата на мисълта си съм способна да променя света.
Ако имаше магическа пръчка, която ти дава право на едно желание в полза на другите, за какво би я използвала?

Ще им отворя очите, метафорично казано. Бих дарила всекиго с крилата на силата да вярва в себе си. Когато човек има крила на раменете си, с които да лети, той наистина постига това, което си е намислил. Съвсем различно е да си заобиколен от крилати хора. Нещата са възможни!

Имаше ли нещо, от което те беше страх преди да се включиш в ABLE Mentor?

Беше ме страх, че ABLE Mentor може би няма да е за мен, че ще е повече за проекти с бизнес насоченост. Наистина си мислех, че бизнес мениджмънтът не е за мен, но реално той просто ти помага да осъществиш идеите си. В момента се опитвам да продам и рекламирам нещо красиво, за да може това красиво нещо да продължи да съществува. Осъзнах, че това са умения, които всеки човек трябва да има в наши дни, за да може да направи с живота си това, което иска.

Кой момент от ABLE Mentor помниш като по-ярък от останалите?

Когато играхме на джаги - беше много забавно, защото разпускахме между обученията. В самия ABLE Mentor има много неща, но се сещам за срещите с моя ментор. Тогава се чувствам наистина жива.
Проектът ми ме кара да се чувствам жива, защото ми показва, че правя нещо, което е смислено, което ще помогне на някого, което помага и на мен.
Така животът става цветен.  .

Има ли нещо, което искаше да ми разкажеш, а аз забравих да те попитам?

Може би за обученията. Всеки си ги разбра по своя начин, аз - от моята перспектива, менторът ми - от своята. Обаче обученията бяха изключително полезни. Мишо Стефанов например много ми помогна да се науча как да представям идеите си; не само как да си формулирам презентацията, която ще изнеса пред ABLE Mentor, а изобщо всички представяния на идеи. Например, ако искам нещо от майка ми, как да представя нещата така структурирано, че да си постигна целта - да обясня защо това нещо е важно за мен, да дам примери, да го обвържа с история. Пробвам този подход и се получава! ABLE Mentor се случва постоянно в живота ни, под формата на много малки проектчета, и уменията, които развиваме в програмата, ни служат за постигането на абсолютно всичко.

Наистина аз бих искала ABLE Mentor да продължава вечно, ако трябва да съм честна. Трябва постоянно да има срещи! Не трябва да трае само три месеца. Енергията е толкова зареждаща за всички - не трябва да има край!

Какво ти взе ABLE Mentor?

ABLE Mentor ми взе старата нагласа за живота и ми даде нова, която е много по-отворена към възможностите наоколо.