fbpx

,,В АBLE Mentor се свързваме с хора, които продължават да ни бъдат насреща и след края на сезона.”

Петя обича да участва в колкото се може повече дейности, за да се развива като личност и да се свързва с различни хора. ABLE Mentor се появява на хоризонта в момент, когато тя вече работи върху първата си самостоятелна изложба на рисунки. Макар и да е послушала съвета на околните да не прави тази първа изложба благотворителна, а да я използва като възможност за постигане на лични цели, Петя продължава да си мечтае в допълнение да реализира и благотворителен проект. Именно с такова намерение тя влиза в ABLE Mentor.

Петя бързо припознава себе си в своя ментор Александрина Пандурска. ,,Много си паснахме, защото и тя е изключително дейна като мен - плете, занимава се с благотворителност, изработва картички. Имах усещането, че се познаваме много добре, като че тя ми е била учител от първи чак до дванайсти клас.”
Александрина използва познанствата си в Благоевград, за да свърже Петя с хора, които биха могли да подкрепят идеята ѝ за благотворителна фотографска изложба. Така в проекта се включва Маргарита Бербатова, която по това време работи в общината и отговаря за социални услуги. От нея идва предложението да се направят фотографии на младежите от дома за хора с умствена изостаналост ,,Слънчев дом.” В дома живеят шестима души на възраст между 19 и 30 години: Лазар, Ася, Руска, Емо, Кольо и Недка. Петя избира да им направи поредица от черно-бели портретни снимки. ,,Исках да покажа, че въпреки усмивките на лицата им и това, че се опитват да бъдат щастливи в ситуацията, в която са попаднали, те са тъжни, защото са отритвани от нас, ,,нормалните.” Ние не знаем как да се отнасяме с тях, затова и на тях им е трудно да бъдат различни.”
Петя също е поставена пред предизвикателството да адаптира общуването си към това на своите герои: ,,Ако на теб ти обясня къде да застанеш и как да застанеш, ти ще го възприемеш много по-лесно от тях. На тях им се иска да се разхождат, да разглеждат наоколо, да откриват нови неща.” С помощта на Маргарита Бербатова Петя успява да се справи със снимките: ,,Тя ги познава по-добре от мен, затова и се опитах се да съм по-спокойна и да се вслушвам в насоките ѝ.”

Снимките са вече налице, насрочена е и дата за предстоящата изложба, когато пандемията рязко преобръща всичко. Представянето на проекта на Петя се забавя с година. Това ѝ дава необикновената възможност да тества устойчивостта на подкрепата, която получава в ABLE Mentor:
,,В АBLE Mentor се свързваме с хора, които продължават да бъдат насреща и след края на сезона.
Моята изложба се отложи с година, а координаторите и менторката ми продължиха да ми помагат през цялото време.”

Когато на 22 април 2021г. изложбата най-сетне бива открита, Петя успява да събере над 500 лева за ,,Слънчев дом.” Портретите украсяват пространството пред Регионалния исторически музей в продължение на две седмици и всеки може да ги разгледа безплатно, затова пък кутията за дарения постепенно се пълни. Така за успеха на проекта допринасят не само Александрина Пандурска и Маргарита Бербатова, координаторите в ABLE Mentor Мери и Ани, Американският университет в Благоевград, ВиК Благоевград и Регионалният исторически музей, а и жителите на града.
Със събраните пари Петя купува нов телевизор за хората в дома, за да замени разваления стар. ,,Те гледат и се радват,” казва Петя. Тя пък се радва, че е успяла да помогне на някого, и че са останали топлите чувства между нея и усмихнатите хора от черно-белите ѝ снимки. За Коледа подарява на всекиго от тях чаша с лакомства, и с изненада е установява, че я помнят. Снимките от изложбата също остават подарък за тях - Петя планира да посети скоро ,,Слънчев дом” и да ги подреди по стените от двете страни на стълбището.
,,Аз винаги съм била организирана и дейна, винаги съм се стремяла да съм точна. Благодарение на ABLE Mentor осъзнах, че тези качества се изплащат с времето.
Според мен най-ценното за всички ученици в програмата е възможността да намерят себе си, да успеят да си съберат мислите, да си изяснят целите, да намерят начин да ги постигнат. През цялото това време те се развиват като личности.”
Петя мечтае един ден да се занимава с интериорен дизайн, а ние нямаме търпение да я наблюдаваме как преобразява пространства с мисъл за хората.
 

Ще подкрепим всеки ученик, който иска да работи активно за своето развитие.
Защото да сме част от растежа за нас е чест и привилегия.
Защото вярваме, че така заедно градим по-добро общество.
Защото знаем, че можем.
Вие искате ли да се включите?