fbpx

,,Понякога външната перспектива на един човек може да те накара да обърнеш огледалото и да получиш прозрение.”

Петя Котева работи като L&D Consultant & Programme Manager (консултант и програмен мениджър ,,Обучение и развитие”) в Paysafe. Финтех компанията е златен спонсор на ABLE Mentor, затова и представя менторската програма пред служителите си като една от многото инициативи в подкрепа на общностите, в които компанията оперира. Така Петя, която и преди е чувала за проектите на ABLE, за първи път научава достатъчно подробности, за да избере да се включи като ментор в Сезон 14.

,,Идеята на ABLE Mentor ми се стори много добра. Aз растях във време, в което нямаше толкова информация за това какво се случва в други градове, какви възможности има. Винаги съм си мислела, че би било страхотно, ако младите хора в днешно време имат достъп до такива програми.
Стори ми се привлекателна мисълта да работя с млад човек с идея, която иска да реализира, и се включих с групата ментори от Paysafe.”
Преди участието си в ABLE Mentor Петя не е влизала формално в менторска роля и в началото не е съвсем сигурна какво да очаква. Програмата я свързва с ученичката от Бургас Таня Динева. Таня е още в 11. клас, но вече има гигантска мечта - да направи нещо като комбинация между продуцентска къща и музикална академия. Представя си, че ще създаде среда, в която млади таланти, най-вече музиканти, получават достъп до обучения и възможност да бъдат откривани от хора в музикалния бизнес. Форматът на Таня залага на творческа свобода за артистите, съчетана с цялата нужна им подкрепа, за да изградят кариера. Ученичката черпи вдъхновение от Южна Корея, където k-pop е не само сензация, но и много успешна формула за намиране на млади таланти, за тяхното развитие и за популяризирането им.

Петя има опит най-вече в посока на личностно развитие и социални проекти, затова и първоначално изпитва съмнения дали ще успее да бъде истински полезна за всеобхватната бизнес идея на Таня. ,,Исках да дам възможно най-много от себе си, за да може Таня да има полза от нашите взаимоотношения,” споделя днес. С помощта на координатора от ABLE Mentor и с много вълнение пред непознатото Петя се осмелява да се впусне и в територията на бизнес проектите. ,,Поставихме си за цел в рамките на трите месеца в ABLE Mentor да изготвим бизнес план и да дефинираме каква би могла да бъде следващата стъпка. Съгласихме се, че Таня би могла да организира някакъв много по-малък по мащаб музикален формат в Бургас, като този формат да включва идентифицирането на музикални таланти за създаването на група, създаване и обучение на групата, както и последваща изява на живо. Преценихме, че реалистично би могла да осъществи всичко това в рамките на една година, и по този начин да натрупа опит, за да помисли как да форматира подобен проект на национално ниво.”

Менторството се оказва възнаграждаващо преживяване за Петя - от една страна общуването с умни, инициативни, креативни и готини млади хора вдъхновява, а от друга страна я кара да се вгледа в себе си и да си даде сметка какво е истински важно, за да се окаже подрепа на другия. ,,Припомних си, че все искам да съм много начетена или да имам експертиза по дадена тема, за да се чувствам готова да съдействам на хората около мен.
В ABLE Mentor осъзнах за пореден път, че има как да бъда полезна в определена сфера, без непременно да съм толкова навътре в нея.
Ето, аз не съм предприемач, но успях да помогна на Танчето с контакти, със съвети за комуникация с определени хора, с информация как да извлече максималното в разговори с тях, с насоки и структури. Осъзнах, че не е нужно да очаквам, че ще бъда от полза на другия само ако съм безусловен експерт в дадена област.”

Сезонът на Петя и Таня се провежда изцяло онлайн, но и това не се оказва пречка пред изграждането на стимулиращи взаимоотношения. ,,Таня е страхотен млад човек, много готин, усмихнат, отворен, затова нямахме никакви проблеми с първоначалното опознаване и после с общуването от разстояние. Разбира се, предполагам, че щеше да е още по-хубаво, ако имаше възможност да се видим и лице-в-лице,” разказва Петя. Двете и до днес поддържат връзка и са сигурни, че такава възможност скоро ще се появи.

Според Петя именно възможността да общуваш с хора извън прякото си обкръжение е най-ценното в ABLE Mentor.
,,Важно за учениците е да се свържат с някой, който може обективно да изслуша техните идеи и проблеми около тези идеи, а после безпристрастно да даде мнение, съвет, насока, или пък да сподели свой опит. Понякога външната перспектива на един човек може да те накара да обърнеш огледалото и да получиш прозрение. ”
Менторството придобива все по-голяма значимост и на работното място на Петя, където по време на пандемията много служители споделят, че в рамките на менторски взаимоотношения учат по-бързо и по-ефективно. Paysafe посреща тази осъзната нужда на екипите си с корпоративна менторска програма. Наред с това компанията предлага както установени обучителни програми, така и възможност служители да инициират създаването на нови такива в съзвучие с осъзнатите нужди на работния процес и бизнеса. В основата на успешното професионално развитие според Петя стоят себепознанието и желанието да имаш ползотворни взаимодействия с околните. ,,На човек би му било полезно да е осъзнал собствените си качества, знания, умения, принос към роля, екип и компания. Ако си самоосъзнат, дори и да не притежаваш високи умения в дадена област в момента, винаги можеш при желание да работиш, да ги развиваш и да постигнеш това, което искаш. Важно е да имаш отворен ум, да подхождаш към нещата гъвкаво, да можеш да общуваш с хора ефективно или най-малкото да имаш желание да развиваш това умение.” ABLE Mentor е стъпка именно в тази посока.
 

Ще подкрепим всеки ученик, който иска да работи активно за своето развитие.
Защото да сме част от растежа за нас е чест и привилегия.
Защото вярваме, че така заедно градим по-добро общество.
Защото знаем, че можем.
Вие искате ли да се включите?