fbpx

,,ABLE Mentor е едно от най-специалните неща, които са ми се случвали.”

- Какво за теб е ABLE Mentor?

- Едно от най-специалните неща в живота ми.

„Обичам да правя неща, които имат по-висок смисъл от ежедневното вършене на задачи. Обичам да правя неща, върху които можеш да работиш с часове, без да усещаш, че вършиш работа. ABLE Mentor е едно от тези специални неща. И знам, че моята история в програмата не е приключила“ - така Ния описва своето участие в сезон 8 на ABLE Mentor през 2017 г.

Научава за ABLE Mentor от публикация в социалните мрежи и си казва: „Искам да премина през тази програма“. Записва се с намерението да създаде блог на финансова тема.
Вече е обсъдила идеята с баща си, когото определя като най-големия ментор и влиятелна фигура в живота си. „Двамата с майка ми винаги са ме подкрепяли в това, което искам да правя. Но са ми давали и много точна и неограничаваща насока за живота“, споделя Ния. Обсъжда с тях участието си в програмата и още преди срещата с ментора вече има представа как ще изглежда проектът й. Оказва се, че менторът ѝ Лоик Льо Пишу е от Франция и се налага да общуват изцяло на английски език. „Това беше първото ми общуване на регулярна основа с чужденец“, разказва тя. Лоик е експерт във финансовия сектор и има компания в България. „Показа ми как функционира една фирма. Срещите ни бяха в неговия офис. Всеки път си планирах предварително за какво искам да си говорим, на срещата обсъждахме напредъка и какво трябва да направя след това, и си го вършех. После той ми каза, че според него аз нямам нужда от ментор. Знаех какво искам“, споделя тя. И ако тогава двамата са мислели, че тя се справя добре и без ментор, три години по-късно Ния вижда положителния отпечатък от съвместната им работа.
„Наскоро се чухме с Лоик и беше велико. Толкова неща са се променили в животите ни, но комуникацията си беше същата както тогава – много лека и приятна“, разказва тя. Дава си сметка, че продължава да реализира идеята си от ABLE Mentor дори сега, чрез финансовия й клуб BSIC в университета Бокони, където е студент по икономика и финанси. В клуба всяка седмица публикуват статии на финансови теми, но в доста по-голям мащаб.
„По един или друг начин приключението ми в ABLE Mentor постави началото и на кариерното ми ориентиране и продължава да се развива по неочаквани начини. И нещата, които съм научила благодарение на програмата, са ми от полза доста често, в най-различни ситуации“, споделя Ния.
В началото Ния се изненадва от организацията на събитията в програмата. „Бях изумена от нивото на организация, най-вече защото се извършваше от доброволци. Не очаквах толкова високо ниво на ентусиазъм и ангажираност. Всички бяха изключително приветливи и мили. След всяко събитие се чувствах заредена с изключително много енергия“, разказва тя.
„За първи път презентирах пред толкова голяма аудитория, в която до един всички бяха усмихнати и подкрепящи. Тук във въздуха се усеща положителната енергия на всички – и на участници, и на екип“, допълва тя.
„В ABLE Mentor просто виждаш, че хората ги интересува това, което ще им разкажеш, и това определено ми даде допълнителна увереност“, казва Ния.
Благотворната среда и вдъхновяващите хора я карат да се включи като доброволец в програмата. Винаги е усещала, че образованието ще бъде една от каузите в живота й.
„ABLE Mentor ми дава чувство за принадлежност и принос към нещо, което е важно за мен“,
подчертава Ния. „Професионалната ориентация, личностното развитие и креативността са неща, които според мен за съжаление не са достатъчно интегрирани в образователната ни система. Без ABLE Mentor и други подобни програми сигурно нямаше да съм същия човек, който съм днес. Затова за мен е много важно да помогна с каквото мога за това повече хора да имат тази възможност“, разказва Ния.
В ABLE Mentor във връзката ментор-ученик ученикът е водещ и това се насърчава.
Докато в училище е рядкост учениците да са подтиквани да изграждат своята независимост и креативност, в ABLE Mentor свободата и предприемчивостта са добродетели. Менторът ти дава възможност да разгръщаш своя потенциал, но в определени рамки, подходящи за теб, за да не се изгубиш. Помага ти да останеш фокусиран. Много ученици имат велика, мащабна идея и в рамките на програмата разбират, че ще стигнат до нея, но преди това има много малки, мини стъпки, които да извървят. И менторите имат ключова роля в осъзнаването на това“, разказва Ния.

Участието в ABLE Mentor дава на Ния умението да приоритизира задачите и да отделя достатъчно време на важните неща. Научава се как да създава ефективни презентации. Усеща колко важна е обратната връзка. Като доброволец тя преминава през различни роли в програмата – координатор, организатор и водещ на събития.
„Благодарение на ABLE Mentor за първи път видях какво е да работиш в професионална среда. Когато се включих в екипа, значително подобрих организационните си умения. Нещата, които научих тогава, ги ползвам и днес. Дори въвеждам добри практики и в моите клубове в университета. Знам как да действам, спестява ми супер много време“, споделя тя
Ния е изненадана и от съвпаденията, които я следват по пътя й в ABLE Mentor. „Момичето, от което разбрах за програмата, след това се оказа мой координатор. След известно време тя ме запозна с нейния братовчед, който тъкмо кандидатстваше за същия университет, в който вече бях приета да следвам. Така срещнах един от най-близките си приятели – след два часа разговор се чувствахме сякаш сме се познавали цял живот. После двамата заедно се включихме в екипа като доброволци. В момента сме колеги в същия университет и живеем заедно в Милано“, разказва тя.
„Преди да се включа в програмата бях почти сигурна, че няма да се развивам професионално в България, защото не бях намерила предприемчивата социална среда, която да ме вдъхновява и мотивира”, споделя Ния. ABLE Mentor обаче разширява хоризонта й, среща я с мотивирани хора, които искат да работят над собственото си развитие.
Едно от най-зареждащите неща е да видиш човек с пламък в очите, който работи над идея, която го вълнува. А в ABLE Mentor е пълно с такива хора“, усмихва се тя.
И допълва, че следващата глава от приключението й в програмата ще бъде посветена на менторството.

- Какъв ментор ще бъдеш ти?

- О, много як! Много съм вглъбена и отдадена на това специално нещо, което ми е грабнало вниманието.
 

Ще подкрепим всеки ученик, който иска да работи активно за своето развитие.
Защото да сме част от растежа за нас е чест и привилегия.
Защото вярваме, че така заедно градим по-добро общество.
Защото знаем, че можем.
Вие искате ли да се включите?