fbpx

,,Активността изгражда характера на хората.”

Никол и менторката ѝ Антония Добрева успяват да организират благотворителен концерт за набиране на средства, след това да създадат и отделна кампания за събиране на дрехи, обувки и играчки, но дълго време не знаят дали ще им бъде даден достъп до кризисния център. ,,Трябваше да получим одобрението на ръководството, за да влезем. До последния момент се чудехме дали ще успеем да си осъществим инициативата, защото не ни допускаха вътре.” В крайна сметка Никол и Антония успяват да убедят директора на центъра да им позволи да влязат, но без да имат никакъв контакт с хората, настанени там.

,,Много се радвам, че Антония Добрева ми беше ментор. Тогава встъпвах за първи път в неправителствения сектор, но тя много добре ми помогна да се отпусна. Даваше ми идеи и винаги ме уверяваше, че ще се справим. С нея се чувствах спокойна и сигурна в това, което се случва.
За мен е ключово менторите в ABLE Mentor да бъдат точно такъв тип хора: да нямат стени около себе си, да са открити, уверени и свободни, за да може младият човек да разгърне потенциала си.”
Този успешно реализиран проект дава тласък на Никол да работи върху себе си и да израства. ,,ABLE Mentor ми помогна да си поставям SMART цели и това беше една стъпка от пътя ми да започна да желая толкова силно да развивам и себе си, и общността, в която живея.” През последните пет години Никол доброволства непрестанно: първо в Националната пациентска организация, отскоро и в приюта за кучета в Долни Богров. Тази година тя и още двама ентусиасти се обединяват около идеята да създадат свой начин да развиват средата си. Така се появява ,,сМисъл”: организация, която да е съвкупност от елементи от всички организации, в които са участвали през годините. ,,Решихме да направим един симпатичен Франкенщайн само с най-полезното, което сме си взели като знания, опит и контакти,” разказва Никол. ,,Искаме да съберем смислени НПО-та, които работят в същия спектър, и заедно да организираме събития, да развиваме млади хора, да развиваме общности, да развиваме сектора.
Целта ни е да направим средата, в която живеем, една идея по-хубава, и да помогнем на младите хора да станат по-самостоятелни и по-осъзнати.”
Никол е родена във Враца и винаги е усещала нуждата на малките населени места от възможности за развитие. Активността изгражда характера на хората, казва тя, и споделя, че ролята на неправителствените организации в този процес е ключова. Изхождайки от тази идея, екипът на сМисъл иска да привлече експерти от сектора, за да подкрепят с информация и споделен опит младите хора.
,,Искаме младежите да могат да се свържат с нас и да получат съответните ресурси, които са им нужни по пътя към това да изградят едно по-добро Аз. Неправителствените организации дават много важни меки умения, които пазарът на труда търси.”
В сМисъл ще се раждат инициативи, свързани с гражданска активност и гражданско образование. Екипът ще разчита на подкрепата на неправителствените организации, с които си партнира, за да предоставя задълбочени познания по различни въпроси. ,,Там, където нашата тематика се припокрива с тази на наш партньор, винаги ще предпочетем да поканим представител на партньорска организация, за да представи темата. Не искаме да се конкурираме, искаме да си сътрудничим.” ABLE Mentor е сред първите партньори на сМисъл.
,,Основната полза от ABLE Mentor за учениците е това те да опознаят себе си,” разказва Никол.
,,Те могат да определят дали нещото, което ще пробват в програмата, е тяхното нещо. Могат да открият пътеводната си звезда в живота. Много малко млади хора знаят какво искат да правят, когато завършат училище.
В ABLE Mentor можеш да разбереш дали тази идея в главата ти, за която се колебаеш, е нещото, което искаш да правиш с живота си.
ABLE Mentor не беше първата ми стъпка в неправителствения сектор, но със сигурност това беше стъпката, която затвърди мнението ми, че има организации, които си вършат работата с кеф, с експертиза, със сърце и душа. Уверих се, че си заслужава човек да се развива в този сектор."

Никол и нейните съмишленици в момента се подготвят за 2021г., когато мислят да започнат активната си дейнсот. ,,През 2021 г. ще излезе новата Стратегия за младежта. Ние ще можем да помагаме на младите хора да се ориетнират в нея. Вече сме направили сайт, където всеки човек, който се интересува от дадена тема, може за 5-6 минутки да се запознае с основното, а ако иска да научи повече, да последва приложения линк и да се запознае с източниците в дълбочина. Имаме и фейсбук страница, където също споделяме полезно съдържание. И на двете места има контакти и всеки може да ни пише с въпроси.”

Една от целите на сМисъл е да създаде на български език материали, свързани с младежки права и граждански активизъм, и да ги направи достъпни за всички. ,,В момента има недостиг на такива материали на български,” казва Никол. ,,За нас е важно да променим това, като създадем нещо, което посреща нуждите младите хора тук”

Ще познаете сМисъл по логото - сова - хем мъдра и мислеща, хем крилата. ,,Има смисъл, докато има мисъл,” казва совата. Пожелаваме на Никол да иска винаги да продължава!


 

Ще подкрепим всеки ученик, който иска да работи активно за своето развитие.
Защото да сме част от растежа за нас е чест и привилегия.
Защото вярваме, че така заедно градим по-добро общество.
Защото знаем, че можем.
Вие искате ли да се включите?