fbpx

Историята на
Ния Велковa

Моята ABLE Mentor История

Ния Велкова

Здрвейте! Казвам се Ния Велкова и съм на 19 години. Искам да ви разкажа за моето приключение в ABLE Mentor. Разбрах за програмата от най-добрата ми приятелка, когато бях 9 клас и реших да се запиша за следващия сезон, когато щях вече да бъда 10 клас. Отделно от ABLE Mentor бяха направили презентация в моето училище. Тогава три мои съученички решиха да се запишат също. Така и направихме. Написахме си есетата и ги изпратихме. Мина се известно време и разбрахме, че са ни одобрили и че са ни намерили ментори, които ще ни помогнат да се развиваме в посоката, в която искаме.

Началото на програмата започна с генерална среща, където учениците се запознаваха с менторите си, с координаторите си и с другите ученици. Всеки се запознаваше с всеки така да го кажем. На сбирката ни обясниха какво се изисква от нас през тези 3 месеца, основните неща за програмата и си спомням, че имаше и реч. Говореше един много вдъхновяващ човек, който всички слушаха с огромно внимание. Оказа се, че е незрящ и разказваше за неговата истинска история на живота и как въпреки това, така да го наречем, препятствие, това не го спира да прави нещата, които обича и е благодарен за живота, който има. След речта моят координатор Асен ме викна да се запозная с ментора си. И познайте какво? Същият този човек, който изнасяше речта, се оказа мой ментор. Бях много изненадана. Мога с радост да ви кажа, че след няколко срещи и дискусии с моя ментор Панчо Карамански много си допаднахме и започнахме нашата съвмесна работа.

Целта на програмата беше за 3 месеца да направим проект с Панчо. Чудехме се какъв да бъде той. Накрая решихме, че ще правим песен, тъй като аз бях писала в есето си, че искам да се занимавам с музика. Речено - сторено. Панчо се свърза с негови познати, които написаха музика и текст за песента. Малко се забавихме с нашия проект и за финала на проекта успяхме да предоставим само демо. Но това не ни попречи да довършим започнатото до края. По-късно с Панчо записахме цялата песен, тъй като той беше човекът, с когото записвахме в студиото и после обработваше студийния запис. След като вече имахме напълно готов запис, за моя огромна изненада Панчо ми каза, че ще записваме и клип. Аз не можех да повярвам какво се случва. Целия този процес беше като някаква приказка или сън. На снимките се запознах с много готини хора, с които беше удоволствие да се работи. Цялото изживяване беше невероятно и беше извън зоната ми на комфорт.

С Панчо продължаваме да си комуникираме до ден днешен. Благодарна съм за всичко, което направи той. Благодарна съм и на ABLE Mentor, че ме свърза с него и даде началото на едно прекрасно приятелство.

По време на програмата се запознах и с много от учениците, менторите и организаторите, които бяха супер позитивни и готини. Имахме и различни семинари, които бяха много полезни и интересни. Общите срещи също много ме зареждаха и много обичах да ходя на тях. Мога да кажа, че от ABLE Mentor съм останала само с хубави емоции и спомени и не съжалявам, че се записах. Благодарна съм за всичко!

За момичето, което се срамуваше да пее пред други, а заедно с незрящия си ментор записаха в студио нейната първа песен заедно с видеоклип. "Цялото изживяване беше невероятно и беше извън зоната ми на комфорт."