fbpx

,,ABLE Mentor развива емпатията към другия.”

Програмата действа като катализатор за довършването на книгата. ,,Писането не е да чакаш музата да те удари, а да седнеш пред белия лист и да пишеш, защото само това показва кое е качествено и кое - не. Казах си, че си струва в рамките на тези два-три месеца с по-голяма категоричност да се съсредоточа върху целта си и да донапиша книгата. Започнах да пиша всеки ден - не се виждах с приятели, не излизах почти. Писането е самотно занимание.”

Докато Мишо пише активно, неговият ментор Цвети Методиев го свързва с редактор, а след това му помага и финансово за издаването на книгата. ,,Когато разказах на моя ментор за своя проект, той не изпита и грам съмнение, че ще успея.
Да си още невръстен, все още никой да не вярва в теб, и изведнъж да видиш пред себе си ментор, който с абсолютна увереност ти казва, че можеш - това само по себе си те кара да повярваш в себе си,” споделя Мишо.
,,Цвети беше винаги категоричен в отговорността, която поемаше към себе си и към другите. Възхищавам му се за това. Той се е обградил с качествени хора от най-различни сфери, затова и успя бързо да ме свърже със средата, от която исках да бъда част. Стана ми ментор в живота, не само в самата програма. Изградихме добро приятелство.”
Мишо си спомня събитията на ABLE Mentor Враца като пространство, в което хората се променят - в началото участниците идват усмихнати и забавни, а си тръгват малко по-умислени. Размишляват за себе си, за мечтите си, за това, че може би с точната помощ имат шанс да постигнат целите си. Макар и Мишо да познава повечето участници в своя сезон още преди да се включи в програмата, в ABLE Mentor успява да ги види в нова светлина. ,,За мен, като човек, който работи в сферата на писането и литературата, беше страшно интересно да видя те как ще си развият проектите. Погледнах по друг начин на това, с което се занимават програмистите или пък хората на изкуството. Започнах да виждам самия процес на правенето на нещо и да разбирам трудностите му. Понеже сме малки, когато влизаме в такива програми, знаем най-вече някои неща за собствените си интереси, но в ABLE Mentor виждаме наши връстници с различни идеи, и изведнъж искаме и на тях да помогнем по някакъв начин, да бъдем съпричастни.
ABLE Mentor развива емпатията към другия.”
,,В малкия град да се случват подобни неща е задължително - повдига самочувствието, кара те да бъдеш по-пълноценен,” продължава историята си Мишо. ,,Без ABLE Mentor сигурно едва след години щях да издам книга. Първата ми книга се нарича ,,Фрагменти” и представлява седем кратки разказа. Това са философски размисли на един младеж за страха, омразата, любовта, тъгата - онези емоции, които голяма част от нас пренебрегват. Когато пренебрегваш нещо - като не говориш за него, не пишеш за него, таиш всичко в себе си - развиваш психосоматични проблеми, които оказват влияние и на човека отсреща.
Моите разкази са подтик към това да покажем себе си. Те са доказателство, че няма нищо по-красиво от човека.”
Мишо продава над 230 екземпляра от ,,Фрагменти”, а втората му книга ,,Между” печели наградата за български автор на годината от ,,Цитаделата”.
Днес Мишо работи като журналист в Българското национално радио. Казва, че най-голямото предизвикателство за него е да не се отказва. Помага му това, че пише, както и че се радва на подкрепата и възможността да следва примера на големи имена в българската журналистика. Като професионален разказвач на истории, Мишо вярва в силата на връзката ни с другите, откровеността, добрите модели за подражание и емпатията.
,,Всеки трябва да си има ментор и да бъде социален, не да се загърбва с петима познати.”
ABLE Mentor е добра първа крачка в тази посока.


 

Ще подкрепим всеки ученик, който иска да работи активно за своето развитие.
Защото да сме част от растежа за нас е чест и привилегия.
Защото вярваме, че така заедно градим по-добро общество.
Защото знаем, че можем.
Вие искате ли да се включите?