fbpx

Обучение ,,Само поискай” – това е моята история в ABLE Mentor

Обучение „Само поискай“ – така Мартин Веселинов кръщава своята история в ABLE Mentor. А тя започва през пролетта на 2018 г. с пост в Инстаграм от братовчедка му, която вече е доброволец в програмата. „Разбрах, че ABLE Mentor е място, където мога да опитам. Място, където ще се запозная с ментор, който ще ми помогне да опозная журналистиката“, разказва Марти. Тогава още не е съвсем наясно с какво иска да се занимава след като завърши езиковата гимназия, в която учи. „Доста комуникативен съм, лесно се свързвам с хората и затова исках да опитам с журналистика. Менторът ми Цветан Кръстев беше журналист в „Капитал“. Насочих се към анализ на финансови данни“, обяснява Марти. Решава да пише статия за финансовите резултати на технологични гиганти. Менторът го насочва къде да търси информация, как да извлича най-важното и да го пресъздава със свои думи, дава му достъп до ценни ресурси.
„Беше ми интересно да се запозная с интелигентен човек, с интересни разсъждения. Имаше много различно виждане от моето, което ми беше полезно“, споделя Марти.
„Комуникацията с моя ментор ме накара да се замисля, че трябва да бъда коректен, на срещи да отивам подготвен, да имаме ясна представа за какво ще си говорим, а не да се видим и да сме в нищото“, обяснява той.
Научава се да планира, да е ангажиран и сериозен, да си поставя цели и да изпълнява задачи. Определя като голямо предизвикателство спазването на срокове и говоренето пред публика. „Притеснявах се. На Средносрочното даже помня, че питах хората дали ръката ми е треперела. Не си е личало, но аз я усещах. Много се бях притеснил, че някой ще гледа само мен, че ще слуша само мен. Едно е в училище да представяш проект или презентация за 10 минути, друго е да излезеш пред 100 човека и всички да са втренчили поглед в теб“, разказва той.
„В ABLE Mentor се учим как сами да си даваме сметка за нашите умения. Програмата може да ти помогне, хората да те посъветват. Но няма оценки. Ако искаш да пробваш нещо, пробваш. И сам си даваш сметка доколко си добър“, споделя Марти.
В края на сезона статията е написана, но Марти осъзнава, че има нова посока. Започнах да си давам сметка, че проектът ми е бил много повече свързан с финансите, отколкото с журналистиката, признава той. Запознава се с младежи, които учат в университет, който и той самият проучва, и нещата някак се нареждат съвсем естествено. Кандидатства и от миналата есен вече учи „Икономика и финанси“ в Университета Бокони в Милано.
Въпреки че не уча журналистика, участието в ABLE Mentor ми помогна да разбера какво ми е интересно. Невинаги името на проекта или целта е ключовото, което ще извлечеш от програмата. За мен ключово се оказа да осъзная какво искам, да дам отговор за себе си“, признава той.
„Истинската магия на програмата обаче усещам в последните две години, откакто съм част от екипа доброволци“, казва Марти. Още като участник е силно впечатлен колко много получават младежите – три обучения, работа с личен ментор, среща с лектори-професионалисти, и всичко това - безплатно.
„Впечатли ме това, че толкова хора искат да ти дадат, а в същото време програмата не изисква заплащане от твоя страна“,
споделя той. „Запознах се с много хора. Всеки иска да разкаже нещо, има идея или иска да оформи такава. Заобиколен си от личности, които ще ти помогнат да вървиш с тях напред, а няма да те завлекат надолу. Приятелска среда, в която всеки е дошъл с желание да направи нещо. Виждаш много хора, които са добри в нещо, и това те мотивира“, допълва той.
„Възхищавах се на организацията на програмата. Никога не съм имал опит в организирането на такива събития и ми беше интересно да бъда част от нещо такова“, споделя Марти. „В програмата има много сериозни хора, които участват с кеф и от много време. Екипът се учи от грешките си, чува обратната връзка от участниците”, допълва той. Първоначално е координатор, помага за част от събитията. В следващ сезон става водещ. Участва в подготовката на първото онлайн издание на програмата за ученици в цялата страна. А миналата есен поема лидерска роля.
„В ABLE Mentor няма кой да те спре. Може да ти каже какво да направиш по-добре, но никой няма да те упрекне, че си решил да поемеш задачи и да се включиш в различни екипи“, казва Марти.
„Във всяка една от ролите научих много. Но в последната научих най-много. Последната ми хареса най-много, но и ме измори най-много“, споделя Марти. Научава се как да ръководи екип, да общува ефективно с ученици, ментори, доброволци. Осъзнава, че е нужно огромно търпение. „Трябва да си там за този човек, да му помогнеш, да се интересуваш“, казва той. Работата като доброволец му помага да стане по-умерен и да наблюдава повече преди да се хвърля в действие.

„Създадох много интересни контакти, с най-различни хора - от финансисти до журналисти, фармацевти. Във всяка сфера имаме човек, който е компетентен и като ученик това ми помагаше да видя какво мога да работя, какво правят те, как мислят, нещо за което ти би се издразнил, те няма да се впечатлят. Във всеки един момент може да попиташ за помощ – да се намери зала, да те свържат с някой професионалист. Много богата база от контакти“, споделя Марти и подчертава:
„Просто трябва да искаш. Ако чакаш, може би няма да е лесно. Но ако искаш да се запознаеш и да говориш с тези интересни хора, възможността е там“.
 

Ще подкрепим всеки ученик, който иска да работи активно за своето развитие.
Защото да сме част от растежа за нас е чест и привилегия.
Защото вярваме, че така заедно градим по-добро общество.
Защото знаем, че можем.
Вие искате ли да се включите?