fbpx

Историята на
Мариана Танова

Моята ABLE Mentor История

Мариана Танова

ABLE Mentor беше едно изключително преживявяне за мен и за нравственото ми израстване. Това е една изключителна възможност да реализираш мечтания проект. Преди да се запиша за програмата бях едно объркано момиче с много мечти и надежди и без почти никаква вяра в себе си. Записването ми в програмата беше извън зоната ми на комфорт и надмина и най-високите очаквания. Ако трябва да опиша изживяването с една дума бих го нарекла ”вълнуващо”, защото се сблъсках с една нова за мен среда, разкриваща безкрайни възможности и хоризонти.

Изкуството винаги е било много лично, само между мен и листа. Още от дете прекарвам часове в рисуване и писане и реших, че моментът хората да се докоснат до моя свят, е дошъл. В хартията са въплътени искрени чувства, мисли и съкровени преживявания, акварелът и моливите, вдъхващи живот с фрагменти от нереалното -това беше моята идея: да издам книга с поезия и илюстрации. Имах късмета менторът ми Александър Иванов да се отнесе изключително сериозно с проекта и в негово лице срещнах огромно доверие и подкрепа. Насоките и съветите му ми помогнаха да се ориентирам и да си разработя план за действие. Двамата изяснихме стъпките и етапите за издаването на книга и подготвихме портфолио. Намерихме необходимите контакти и имаме ясна представа за следващите етапи.

Провели сме четири срещи, през които моят ментор ми даваше градивни задачи - да направя проучване за издателства, да изработя стъпка по стъпка план за издаване на книга, да подбера пет илюстрации и стихове,които да включим към портфолиото. С помощта на участник от ABLE Mentor, Габриела Ганчева, която се занимава с графичен дизайн, създадохме дигитален вариант на портфолиото, след което менторът ми намери печатница. Отделях около 10-20 часа на седмица за проекта, които за свързани с писане на стихове и илюстрирането им. Предстои ни да осъществим плана за действие, да се свържем с издателство, спонсори и редактори и да реализираме проекта.

Развих много умения, станах по-уверена и осъзнах каква вдъхновяваща сила има подкрепата. По време на проекта бях изключително продуктивна. Никога не бях създавала толкова много произведения на изкуството за толкова кратък период от време. Също така преодолях страха си да говоря пред хора и се научих как да представям идеите си по-уверено.

Съветът, който бих дала на бъдещите участници в ABLE Mentor е да не забравят, че успехът в реализирането на проектите им е изцяло в техни ръце и точно тяхната мотивация е движещата сила.

Отново искам да благодаря за невероятната възможност мечтите ми да станат реалност и за всички прекрасни запознанства, които създадох.