fbpx

,,Исках да се боря със скучния свят, в който живеем – затова създадох вълшебен такъв в моите мисли и мечти.”

Как рeши да се включиш ABLE Mentor?

Моя приятелка ме покани на финалното си събитие, за да ѝ бъда морална подкрепа. Там усетих тази невероятната атмосфера на ABLE Mentor, която всеки един от нас е изпитал. Тогава си казах, че това е вълшебна среда.

Месеци по-късно във Facebook ми излезе реклама, че е отворено записването за 5-и сезон на ABLE Mentor във Варна.
Бяха удължили крайния срок само с един ден: това явно е било съдба, трябвало е да се включа!
Имах не повече от 15 минути, преди да изляза навън, и попълних анкетата за участие, без да се замислям. Казах си: „Най-хубавите неща се случват, когато не се замислям чак толкова!” Това беше началото на моето приключение.

Имаше ли идея за проект, когато се записа в ABLE Mentor?

Бях решила, че ще напиша книга. Идеята за тази книга я имаше от години, но все не можех да се престраша да я започна.
Оказа се, че има страшно много неща покрай писането на една книга, които трябваше да се проучат, но като начало на мен ми трябваше тласък изобщо да седна на компютъра и да започна да пиша. В ABLE Mentor действително получих този тласък и възможност да започна да реализирам една от своите мечти.

Каква книга искаше да напишеш?

Роман - фантастика, с елементи на утопия. Заглавието е ,,Стихии”.

За какво се разказва в ,,Стихии”?

Действието се развива в паралелен на нашия свят. Всичко, случващо се там, влияе на нашия, но никой не знае това. Хората в този вълшебен свят са разделени на пет основни групи, като за едната знаят малцина, а посветените в тайната се стараят никой друг да не разбира. Да научиш за съществуването на петата група е равносилно на смърт. Останалите четири групи са всъщност четирите стихии в нашия свят: огън, вода, въздух, земя. Всяка от стихиите е едновременно отделена и тясно свързана с останалите. Всяка стихия е управлявана от различно кралско семейство, което контролира своя народ.

Тъй като владетелите на стихиите са пълни противоположности, на всеки сто години се сключва съюз между кралските семейства, за да се поддържа мир. Кралските семейства женят принцовете и принцесите си един за друг, за да скрепят съюза. Тези бракове рядко са сполучливи заради различията в характерите на хората, а в някои случаи са дори невъзможни. В разгара на събитията в кралските семейства, покрай всички балове и интриги, главната героиня Лорейн преоткрива себе си и своя свят и разбира защо никога не му е принадлежала; среща любовта и разкрива вековни тайни, които преобръщат целия ѝ свят; опознава истинското приятелство и с ужас разбира болката от рана, различна от повърхностната.
Спомняш ли си какво вдъхнови мечтата ти да напишеш книга?

Бях малка и имах богато въображение. Представях си най-различни сюжети и истории. ,
Исках да се боря със скучния свят, в който живеем - затова създадох вълшебен такъв в моите мисли и мечти.
Там бягах от реалността.

Успя ли да завършиш книгата?

Не, стигнах доста напред, но когато ABLE Mentor приключи, имах други приоритети и целият проект остана на заден план. По време на карантината обаче отново започнах да пиша. Това е моя съкровена мечта, която знам, че в един момент ще сбъдна.

Когато книгата ми стигне до другите, надявам се да я затворят и да си кажат: ,,Еха. Това беше нещото, което винаги ми се е искало да прочета!”
Как ABLE Mentor те подкрепи в работата по проекта ти?

Моята менторка се казва Михаела Тодорова. Тя ми помогна за всичко: поощряваше ме да пиша всеки ден поне по час, проучвахме издателства, срещахме и други автори, които разказваха за своите съдби и своя житейски път. Организирахме също и събития в Литературния клуб на Икономическия университет.
Тези събития ми дадоха допълнителна увереност, че мога да застана пред хората и да представя нещо, което аз правя, без да срещна негативна енергия.
Самият факт, че изобщо се захванах да пиша роман, тогава означаваше много, защото проектът беше изключително личен.
Притеснявах се, че като изляза пред хората и споделя най-съкровените си мечти под формата на една толкова скъпа за мен идея, те няма да ме приемат добре.

Когато на междусрочното събитие настъпи моментът да представя върху какво работя, цялата треперех. Не можех да се представя така, както ми се искаше, обърквах думите. Беше първи април, бях подготивла шега, за да „разчупя леда“, но дори и нея обърках. Тогава Михаела ми напомни, че в ABLE Mentor никой не е дошъл да ме критикува. Преброих до десет, успокоих се, и представих романа си. Реакциите бяха изключително положителни! Така разбрах, че мога да постигна целите си, ако само имам възможност да изляза и да ги споделя с хората. Енергията, с която го правя, зарежда другите.
На финалното събитие спечелих втора награда, но всъщност тогава получих много повече от сертификат. Тогава се преборих със себе си, а това е най-голямата победа!
Ако трябва да ми опишеш своята представа за добър ментор, какво би включвала тя?

Добрият ментор ти е опора и винаги е до теб, когато имаш нужда от него.
На кое от качествата, които видя у своя ментор, би искала да научиш повече хора?

На целеустременост. За мен означаваше изключително много, че Михаела е човек, който си преследва целите и продължава със своите начинания дори и нещо да не се е получило от първия път. Спомням си как веднъж ме учеше да готвя - бях отишла в нейния апартамент, за да ми покаже как да работя на Word. Не знам по какъв повод споменах, че не мога да готвя, а тя включи печката и каза: ,,Сега ще те науча!.”

С Михаела ходихме и на Наградата на Гинес за най-голяма мозайка от бутилки от Coca-Cola. Заведе ме там, за да ми покаже, че мога да бъда част от нещо по-голямо. Тя беше просто точният човек за мен.

Какво научи за себе си в рамките на програмата?


Научих се да бъда смела, да отстоявам себе си и решенията си. Научих, че да излезеш пред хората и да имаш различно от тяхното мнение, не е винаги нещо лошо. Научих как да давам и как да получавам обратна връзка. Научих се да понасям критика, дори когато не съм поискала нечие мнение.
Научих се да приемам околните и техния свят, и факта, че техният свят може да е различен от моя.

Ако трябваше да ми разкажеш своята ABLE Mentor история, как би прозвучала тя?

ABLE Mentor ли? Това беше вълшебно пътуване, в което открих себе си, станах човекът, който съм в момента, и научих как да постигам целите си.
Изключително съм благодарна на менторката си, че ми даде възможност да се развия във време, в което грешките ми са нищожни и простими, и така да преоткрия себе си.
Всеки път, когато нещо ме плаши, си спомням преживяването тогава - колко важен беше проектът за мен и колко сила ми беше необходима, за да го представя пред другите. О, да- и всички положителни отзиви след това! ABLE Mentor ми показа, че когато нещо ме плаши, това е правилното нещо!

ABLE Mentor за мен беше израстване и голяма метаморфоза. Фактът, че попаднах в толкова приятелска среда на млади и целеустремени хора, ми помогна да осъзная какъв човек искам да съм бъда и да не ,,кривна” от пътечката, за да мога да се развивам все по-напред.
Аз съм такава, каквато съм в момента, защото получих онзи тласък в много важен период.


 

Ще подкрепим всеки ученик, който иска да работи активно за своето развитие.
Защото да сме част от растежа за нас е чест и привилегия.
Защото вярваме, че така заедно градим по-добро общество.
Защото знаем, че можем.
Вие искате ли да се включите?