fbpx

,,ABLE Mentor е първата стъпка, чрез която ABLE осъществява мисията си.”

Кремена Дервенкова започва да опознава отблизо ABLE Mentor през 2017 г., когато се присъединява към екипа на ABLE. Още тогава тя си обещава да намери времето да си подари магическото преживяване на менторството. Година по-късно наистина го прави.

Видя ли програмата по различен начин, когато се включи като ментор?

Много различно е да преживееш нещо, за което само си слушал, защото разказите не могат да пресъздадат достатъчно реалистично и автентично усещането. Бях на 28, Симона - на 17. До онзи момент не бях работила с толкова по-млади от мен хора.
Благодарение на ABLE Mentor си дадох сметка колко мощна и зареждаща е младежката енергия, колко по-различна е от нашата.
Нямах търпение да си почерпя от заряда на Симона при всяка следваща среща.

Какъв беше вашият проект?

Симона не беше описала конкретен проект в кандидатурата си, но беше описала проблем, който много я безпокои. Тя беше екологично мислещ човек и таеше силна непримиримост към замърсяването на природата. Възмущаваше я поведението на хората, които подхождат безразсъдно към опазването на околната среда, затова и в проекта си искаше да се фокусира върху постигане на устойчивост и екологичен начин на живот. Двете заедно решихме, че като първа крачка можем да създадем информационна кампания, която да запознае масовата публика с вредите от използване на еднократната пластмаса. Симона направи презентация, в която изчисли колко пластмаса бихме си спестили, ако 1/3 от населението на България замести торбичка за еднократно пазаруване с торбичка за многократно пазаруване, или пък пластмасова бутилка с такава за многократно ползване. Самата тя сядаше и създаваше инфографики с различни интересни факти. Създадохме facebook страница и Instagram профил на проекта й и там публикувахме цялата информация. Симона много бързо събра стотици последователи, които ѝ пишеха активно и се интересуваха от съдържанието ѝ. Още през първата седмица привлече над 400 души. Наред със страниците в социалните мрежи успяхме и да планираме презентации в нейното училище, както и да се свържем със Zero Waste Bulgaria, където я поканиха като лектор на тема рециклиране.

Симона имаше много енергия и безброй идеи в детската си глава. Още на първата ни среща не спря да говори, а аз усетих тази нейна превъзбуденост, тази непреклонност, тази решителност да адресира проблем, който бива неглижиран.
С годините все по-малко ставаш склонен да се впускаш в недобре обмислени начинания, все по-трудно поемаш рискове, все повече се опитваш да видиш цялата картинка, да отделиш внимание на всеки аспект.
Младият човек има една доза безразсъдство, която е по-скоро здравословна - вижда посоката и тръгва. Истински ценно е да си готов да действаш, да грешиш и да се учиш от грешките си.
Смятам, че повече млади хора трябва да си позволят да се докоснат до програми като ABLE Mentor, да си позволят да мечтаят и да случват това, което се ражда в главите им.
От какво има нужда един млад човек с много идеи, за да ги реализира?

Най-вече от някой, който да го насочва, съветва и окуражава да действа. Хората с много идеи често се разпиляват - разпиляват и енергията, и мислите си. Младите хора имат толкова голям избор от неща, които биха могли да правят, че се сблъскват с несигурността какво да изберат. Един по-зрял човек би имал опита да насочи младия човек към по-перспективната идея и да му помогне да си начертае път.

Защо ABLE Mentor е ценна за ABLE програма?

Защото ABLE Mentor е първата стъпка, чрез която ABLE осъществява мисията си, а именно да изгражда следващото поколение от предприемчиви, активни млади хора, осъзнати за възможностите си и готови да действат.
Още в ранното си развитие като организация ABLE осъзнава, че за да имаме икономически активно младо население, потенциалът трябва да се развива още в училище. Това прави ABLE Mentor вече седем години.
С какво АBLE Mentor допълва образователната система в България?

В образованието в България липсва индивидуалният подход към ученика и подкрепата за това той да намери себе си в палитрата от различни сфери на дейност и предмети, които училището предлага. ABLE Mentor запълва тази празнота, като помага на ученика да разбере кое е нещото, което иска да развие у себе си, било то в университета или кариерно. Наред с това участниците в програмата се учат да реализират целите и мечтите си, да изграждат междуличностни отношения и професионални контакти. Именно затова ABLE Mentor се развива като все по-мащабна и все по-успешна програма.
Кое е основното предизвикателство пред устойчивостта на ABLE Mentor?

Нашата цел е всяко дете да може да се докосне до магията на менторството и да има възможността да получи подкрепа в личностната и професионалната си реализация. За да се случи това, програматата трябва да бъде достъпна или с други думи - безплатна за всяко дете, което в момента е възможно благодарение на подкрепата на Фондация Америка за България, както и на нашите индивидуални дарители.
Но за да постигаме целта си, за нас е необходимо да подсигурим финансовата устойчивост на програмата в дългосрочен план, затова и основен приоритет на екипа е да разширим обхвата на индивидуалните дарения, които получаваме.
Друго предизвикателство е, че за пълноценното преживяване и на ученик, и на ментор в тази програма, оптимално би било тя да се случва физически. Това е предизвикателство, което трудно можем да преодолеем - как физически осигуряваме ментори за всички деца в България? Така или иначе не сме спирали да вървим в тази посока. В момента продължаваме да работим онлайн и в първия удобен момент отново ще се върнем към присъствен формат.

По какви начини по-широката общност може да подкрепи ABLE Mentor в преодоляване на предизвикателствата, които ти изброи?

Човек много трудно чувства принадлежност към дадена кауза, ако не е бил част от нея.
Аз съм убедена, че ABLE Mentor ще остави отпечатък върху всеки, който се докосне до програмата.
Апелирам към хората, които не са си позволявали това преживяване, да си го позволят.
За да си ментор не е нужно да имаш специални умения, а желание да дариш от времето си и да подкрепиш ученик, да го окуражиш в неговия път, да му помогнеш да структурира стъпките за достигане до мечтата си. Ползата е двустранна - и за ученика, и за ментора.
Ако не можеш пряко да се въвлечеш и да дадеш от себе си, може да станеш дарител. Тогава ще помогнеш на екипа от доброволци да намира хората като теб и да ги свързва с учениците, които имат нужда от хора като теб. Това са двата начина - или да се въвлечеш пряко, или да подпомогнеш проекта с дарения в избран от теб размер. А възможностите там са най-разнообразни - от 5 до 50 лв.

Каква промяна видя в своята ученичка?

Разликата между първия и последния ни разговор беше съществена. На първата ни среща тя беше момиче с безброй идеи и с много хаотични мисли в главата си. На финала тя беше вече човек с ясна структура на работа, канали на комуникация, хора, които я следват и черпят вдъхновение от нея. Това за Симона беше може би най-силната емоция и най-голямата награда от цялото преживяване. Тя успя да се реализира като човек, който има въздействие върху своето обкръжение за навиците, които те трябва да изградят, за да са осъзнати за опазването на природата и средата около себе си.
 
Untitled-3Simona pic
 

Ще подкрепим всеки ученик, който иска да работи активно за своето развитие.
Защото да сме част от растежа за нас е чест и привилегия.
Защото вярваме, че така заедно градим по-добро общество.
Защото знаем, че можем.
Вие искате ли да се включите?