fbpx

,,ABLE Mentor ме накара да се замисля какво всъщност искам.”

Кога за теб започна приключението ABLE Mentor?

Разбрах за програмата от един приятел, с когото се запознахме през лятото и станахме доста близки. И така, един ден той ми разказа за ABLE Mentor, прати ми линк към формуляра за кандидатстване. Стори ми се интересно. Запитах се: ,,Защо пък не, какво толкова, ако пробвам?”. Така започна всичко.

Ти имаше ли идея за проект, когато реши да кандидатстваш?

Всъщност се колебаех какво да избера и заедно с моята менторка Еми стигнахме до идеята, че ще бъде роман. Просто не можех да си представя да искам да се отдам на нещо различно. 

Защо пишеш?

Много обичам литературата, заклета фенка съм на книгите, оттам тръгна и любовта ми към писането - много четене на книги. Вдъхнових се да пиша от книгата ,,Фенка” на Рейнбоу Роуъл.

Каква е историята в тази книга?

Главната героиня Кат и нейната близначка са фенки на един литературен герой. Като малки са водели фен страница за него, обличали са се като героите от книгата. Кат обаче е по-затворената, по-анализиращата от сестра си. Кат просто обича да чете книги и да бъде затворена сред всички тези истории. Така се вдъхновява и да пише. Тяхната история обаче е малко по-разтърсваща. 
Откъде идват според теб историите?

Не знам, честно казано и аз съм се питала. Може би се вдъхновявам от всички книги, които чета. Понякога даже вечер си лягам и започвам да си мисля разни неща, а те се прераждат в идея.
Напоследък много често ми се случва да не мога да заспя, докато не запиша това, което ми е хрумнало. .
По какъв начин изграждаш героите си?

Взимам хора - мои близки хора, приятели, понякога и непознати, и описвам техните характеристики, понякога прибавям и нови. Така всъщност си изграждам образите. 

Ще ни разкажеш ли малко за историята, която пишеш в момента?

Историята се казва ,,Кралството”. Разказва се за едно кралство, в което има класова борба между бедни и богати. Главните герои представляват тези два свята. Главната героиня Анна е доста емоционален човек, доверява се на инстинкта си, свободолюбива е. Предпочита да си каже това, което я притеснява, още на момента, не обича да задържа нещо в себе си. Тя иска да постигне свобода за себе си и за народа си. Другият герой е Питър, той е принцът. Питър живее в съвсем различна реалност, представите му за живота са изградени на базата на тези на родителите му. Той е залъгван през годините и не знае какъв е истинският лик на света около него. Те двамата по-късно се срещат в историята, като Анна всъщност не го разпознава, не знае, че това е принцът. Така се започва тяхното приятелство. На по-късен етап обаче на Анна ѝ се случват някои неща и тя решава да въстане. Отива в двореца и иска да достигне до принца, за да му попречи той да стане крал. Тя е възприемала Питър до този момент като свой равен, като един от съселяните. Засега този момент ми е в главата и него развивам, все още не знам как ще продължи историята.

Поставила съм си за цел да напиша 12 цели глави до края на програмата. Поставила съм си и цел да се свържа и срещна и с други писатели и автори на книги, да науча повече за тях, писателската дейност, за това как се публикува книга.
Провеждала ли си вече такива срещи?

Свързах се с Микаела Хаджиева от предишен сезон, тя ми разказа как е издала стихосбирка.

Дай ми твоята работна дефиниция на ментор.

Моята менторка Еми доста ми помага с всичко и доста ме подкрепя. Съдейки по нея, бих казала, че менторът е подкрепяща фигура, която те напътства и ти помага да достигнеш до целта си.

За кого пишеш?

На първо място за себе си. Това е начинът, по който си изразявам емоциите и се отпускам. Като пиша, релаксирам. Не смятам, че има нещо различно от писането, което ме кара да се чувствам по този начин.

Ако имаше магическа пръчка, която ти дава право на едно желание в полза на другите, за какво би я използвала?

Всички хора да намерят това, което ги прави щастливи.

Според теб каква е най-голямата ценност на програмата ABLE Mentor?

ABLE Mentor дава възможност на ученици като мен да разгърнат потенциала си и да пресъздадат това, което имат като идея, в нещо реално и различно. Според мен програмата може и да ги насочи към нещото, с което искат да се занимават.
В началото аз знаех, че искам да вляза в програмата, но не знаех какво искам да правя в нея. ABLE Mentor ме накара да се замисля какво всъщност искам. Засега на този етап искам просто да се отдам на писането, това е моето нещо

Ти поддържаш и facebook страница. Това ли е твоят начин да показваш историите си на другите?

Отначало ми беше много трудно, защото никога преди не съм го правила и ми се струва адски лично. По някакъв начин се замислих какво биха си помислили другите хора, как биха се почувствали. Самата мисъл, че няма да го харесат или няма да го разберат по начина, по който аз го разбирам, дълго време ме спираше да създам страница, където споделям текстовете си. Разговаряхме си с Еми и тя ме подтикна и подкрепи да си направя страничка. Сега някак се чувствам по-уверена в себе си и просто ми харесва да поддържам страницата.

Какво научи за себе си в рамките на тези месеци?

Може би в ABLE Mentor научих, че трябва да бъда по-смела в действията си, да не се страхувам от всяка изпречила се възможност.
Кой момент от ABLE Mentor помниш като по-ярък от останалите?

Честно ли? Средносрочното събитие, защото бях много притеснена да изляза пред всички тези хора и да представя проекта си. Бях супер паникьосана. Преди да излезем, Еми ме видя, че треперя, беше се притеснила и тя, но ми казваше, че в ABLE Mentor всички биха ме подкрепили. Само че аз съм си такава, доста стеснителна понякога, и ми е трудно да говоря пред толкова много хора и да говоря за нещо толкова лично за мен. Обаче
този момент ме накара да преодолея себе си и да осъзная, че не всичко е толкова трудно, колкото изглежда.
Има ли нещо, което ти искаше да ми разкажеш за ABLE Mentor?

ABLE Mentor е и голяма възможност да се срещнеш с много позитивни и мотивирани хора, които ти помагат да направиш това, което искаш. Еми много ми помага, задава ми въпроси, които целят да ме побутнат накъдето аз искам, и съм ѝ страшно благодарна. Програмата също някак ме накара да се чувствам по-уверена. Като отида на събитие и се видя с участниците и екипа на програмата, излизам винаги мотивирана и вдъхновена.