fbpx

,,Научих, че човек в днешния свят може да бъде, какъвто си поиска.”

Историята на Калоян Димитров е история за идеята, която изчаква своя момент, докато изведнъж не се почувстваш готов да ѝ се посветиш. Точно тогава сякаш всяка пречка по пътя ти започва да изглежда като възможност да създадеш нещо още по-хубаво.

18-годишният Калоян се записва в ABLE Mentor, когато негова позната му разказва за програмата. ,,Тя беше участвала в предишен сезон и беше много въодушевена от възможностите, които програмата предлага на хора като нас.” Към този момент Калоян вече усилено е започнал да работи по една отдавнашна своя мечта: ,,Идеята за HomeWell може би около 3-4 години вече беше стояла в съзнанието ми, преди да я осъществя. Първоначално имах само намерението да създам нещо, свързано с интериорния дизайн.
Създаването на един проект обаче е лъкатушещо - тръгваш, правиш стъпки, процесът те извежда до нов вид на проекта.”
HomeWell Shop е онлайн магазин за мебели и аксесоари за дома. Калоян търси формат за своя проект, който от една страна да е обвързан с интереса му към архитектура и интериорен дизайн, а от друга да отговаря на реалните му възможности.

,,Прецених, че вероятно би било интересно и лесно за мен да направя онлайн магазин. Исках да знам кои са най-важните аспекти, които трябва да имам предвид, какъв подход би ми позволил да осъществя идеята си, без да вложа почти никакви средства, кое би било практично и възможно, както и какви стъпки трябва да предприема. Направих си проучване за най-добрия вариант за онлайн магазин. Спрях се на модела drop shipping. Най-важното нещо при него е да изградиш добра платформа и добри връзки с партньорите, чиито артикули продаваш. Аз не съм производител, не си купувам продуктите, за да ги препродавам, а само автоматизирам процеса на предаване на поръчка от купувача към производителя, като за тази услуга си удържам процент. Този модел на работа се развива много добре в момента в световен мащаб.
Сам изработих и примерна платформа за онлайн магазина: направих първа версия, много ми хареса, след седмица ми хрумна как може да стане по-добра, направих нова. Този процес на подобряване се случи около четири пъти. Беше много интересно, защото започнах да осъзнавам, че съм в състояние сам да надграждам.”
На този етап от проекта Калоян се включва и в ABLE Mentor с очакването в програмата да срещне човек, с който да развие проекта и да се доближи до стартирането на официална дейност.

,,Още на първата среща с моя ментор Златко Атанасов му показах всичко, което бях направил преди началото на програмата. Той сякаш не очакваше вече да съм толкова подготвен и малко се изненада. Постепенно започнахме да обсъждаме какво развитие си представяме за магазина. Срещахме се всеки уикенд за около час, разказвах му какви са новите неща, които съм направил, и планирахме бъдещи стъпки. С негова помощ се свързах и с много от другите ментори.
За мен най-ценна в ABLE Mentor беше именно тази възможност да обсъждам проекта си със Златко и с останалите членове на екипа. Дадоха ми суперполезна обратна връзка.
Запознах се и с много хора на моите години, с които съм говорил за работата си. Благодарение на тях видях как изглежда всичко отстрани, а това беше много ценно. Що се отнася до придобитите знания в сферата на проекта, вече бях проучил как трябва да се случи всичко, така че всъщност нещото, с което допринесе програмата, беше комуникацията с други мотивирани хора.”
През март 2020г. правителството на България обявява извънредно положение заради Covid-19. Калоян разказва, че карантината му осигурява свободно време за HomeWell. В рамките на ABLE Mentor той успява да направи демо версия на онлайн магазина, за да покаже как продуктите биха били показвани в платформата. Лично подбира продуктовия асортимент. Започва да прави и опити да се свърже с избрани партньори.

,,Повечето фирми, които се занимават с drop shipping, го правят най-вече с китайски производители, които много лесно се навиват да им доставят продуктите. Ние обаче искаме да работим само с качествени и истински стойностни продукти. Искаме да вкарваме в Европа и производители, които още не оперират в района. Предизвикателството тук е, че производителите на такива продукти имат високи изисквания - искат да видят платформа, която вече е успешна. Направил съм вече списък с няколкостотин марки и вярвам, че все някои от тях ще се съгласят да работим заедно. Ако намерим първите марки, след време и другите ще се съгласят по-лесно. Иначе самата платформа, документацията, организацията на процеса са все неща, които вече сме измислили и постоянно подобряваме.”
Работата на Калоян не приключва с края на ABLE Mentor. През май той регистрира фирма, като минава през целия процес сам, за да се научи. Започва да учи и как се изготвят договори. Събира екип от стажанти, които харесват неговата идея и са готови да работят, за да му помогнат да я реалзира.
,,Интересна ми е координацията на хора. Това да видиш потенциала в един човек и да можеш да му помогнеш да го отключи.
Много време исках да уча архитектура, но реших, че сега ще се насоча в сферата на бизнеса и икономиката, лидерството и управлението на екип.”


Калоян казва, че обикновено не обича да излиза от зоната си на комфорт, но все по-често му се налага да го прави, за да развие HomeWell. Предизвикателство е да създадеш фирма на 18-годишна възраст, да интервюираш за екипа си хора, по-големи и с повече опит от теб, да каниш чуждестранни фирми на конферентни разговори и да ги убеждаваш да се включат в твоята платформа. Как Калоян намира смелост за всичко това?
,,Като повярвах, че това си е моят бизнес и нещата ще са такива, каквито аз искам да бъдат, всичко започна да се подрежда. Мога да се събудя сутрин и да започна да работя, да не спра над 12 часа и да не ми омръзне, понеже е нещо реално, за което съм мотивиран. Научих, че човек в днешния свят може да бъде, какъвто си поиска.”


 

Ще подкрепим всеки ученик, който иска да работи активно за своето развитие.
Защото да сме част от растежа за нас е чест и привилегия.
Защото вярваме, че така заедно градим по-добро общество.
Защото знаем, че можем.
Вие искате ли да се включите?