fbpx

,,Да умееш да общуваш е почти нечестно предимство – помага ти в твърде много ситуации.”

Как реши да се включиш в ABLE Mentor?

Започнах активно да участвам в извънкласни дейности и програми за развиване на различни умения някъде в 10. клас. Преди това бях от така наречените ,,геймъри”, които играят по цял ден на компютъра. В някакъв момент в училище разбрах за програмата Teenovator, a покрай нея чрез проектите на други хора разбрах и за ABLE Mentor. На едно събитие видях някои от менторите в ABLE Mentor, много се зарибих и си казах, че ще се запиша при първа възможност.

Какъв беше твоят проект в ABLE Mentor?

Събитие от тип TEDx в Софийската математическа гимназия, където уча. Различни лектори идват и говорят за неща, за които обикновено не се говори в училище, а пък за учениците би било полезно да ги чуят.

Разкажи ми за твоя ментор.


Паснахме си адски добре. Дори когато сме имали различни гледни точки, винаги сме успявали да се сработим и да стигнем до някакъв компромис. Не знам как той е изпитал цялото преживяване по работата си с мен, аз може би бих се стреснал малко на негово място, защото той е програмист, а аз изведнъж исках да организираме събитие.
Моят ментор много ми помогна да се науча да си раздробявам на части един такъв голям проект, така че всички малки стъпки, които трябва да направя, обективно да са верни и постижими, и същевременно да не се пренатоварвам.
Как организирахте събитието?

В началото нямах никаква представа как да организирам това събитие. Във формуляра си за кандидатстване в ABLE Mentor бях написал, че се занимавам с математика и програмиране, така че моят ментор също нямаше опит с организиране на събития. В крайна сметка се свързахме с екипа, който беше организирал TEDx в 19. СУ ,,Елин Пелин.” Благодарение на тях имахме силно начало - дадоха ни много полезни съвети как да подходим. След тази среща решихме да пуснем анкета, за да доизчистим концепцията си за събитието. Около 300 души попълниха анкетата.

Какво искахте да разберете чрез анкетата?

На първо място: какви теми да включим. Бяхме дали избор между пет категории: личностно развитие, предприемачество и бизнес, IT, природни науки, култура и изкуство. Освен това искахме да разберем дали да направим събитието в делничен ден или през уикенда. На последно място искахме да се ориентираме колко пари биха платили хората за такова събитие.

В резултат на анкетата разбрахме, че имаме две много силни теми: личностно развитие и предприемачество и бизнес. Имахме и много позитивни отговори за това, че хората биха дали пари, за да се включат. Другото, което успяхме да постигнем с анкетата, беше да информираме учениците да го очакват това събитие.
Важно за нас беше да привлечем публика от хора, които наистина искат да бъдат на събитието, защото осъзнават, че ще им бъде полезно.
За лектори поканихме личности, които аз бях слушал на едно или друго място, и съм абсолютно убеден в това, че са много добри в областта си. Тук успя да ми помогне и моят ментор, който ми препоръча лектори за IT и бизнес сферата.
Какво беше най-голямото ти предизвикателство в реализирането на тази идея?

Беше ми сравнително лесно да намеря спонсори и партньори, защото вече познавах част от хората от предишни събития, в които съм участвал. Останалите също ми отговориха много бързо. Като наши спонсори се включиха Skapto, H2O, Danone.

Една от трудностите, които срещнахме, беше, че аз по никакъв начин не можех да организирам такова мащабно събитие сам. Нямаше как да мисля за абсолютно всичко, нито пък как да движа всичко сам. През това време, все пак, бяхме и на училище, течеше кандидатстване в университети.
Осъзнах, че трябва да намеря хора, които се кефят на идеята, и да го направим заедно.
Ако в началото аз и един мои съученик се справяхме сами с помощта на ментора ми, то към края успяхме да съберем екип от хора, на които да делегираме онези неща, в които ние не сме добри: координиране на всички доброволци, маркетинг и поддържане на социалните мрежи, дизайн.

Как получихте правата да ползвате името TEDx за събитието си?

Беше много интересно. За да направиш такова събитие, при което ползваш легално логото и името на TEDx, трябва да попълниш един техен формуляр.
В него описваш какви теми ще покриеш, какви хора ще поканиш. Тестват те дали имаш идеи за събитието, дали си го обмислил достатъчно добре, дали твоята концепция съвпада с характера на събитията от типа на TEDx. За да получиш одобрение, чакаш 2-3 месеца. Аз имах точно толкова време до началото на рекламирането на самото събитие. До последния момент нещата бяха на кантар - бяхме подготвили билети и други промоционални материали с логото на TEDx, а още нямахме разрешение, за да ги разпространим. Голямо приключение беше! Получихме разрешение и си отдъхнахме.

Една седмица преди събитието пък имахме друго препятствие. Срещнах се с ментора си, оставаше само да обсъдим детайли - имахме постери, бяхме ги разлепили, имахме разрешение да ползваме зала в училището, имахме разрешение да проведем събитието в учебен ден, имахме осигурен кетъринг за датата, лекторите бяха потвърдили участие. Излязох от срещата с него и разбрах, че е обявена грипна ваканция и датата на нашето събитие попада в същия период. Всички се радваха супермного, а аз в този момент започнах да мисля как събитието да не се провали. СМГ обаче има страхотен директор, за много неща ни е помагал, помогна ни и този път. За няколко дена успяхме да оправим нещата.

Какво целеше с организирането на TEDx в твоето училище?

Искаше ми се да започнем да изграждаме култура на посещаване на такива събития сред учениците на СМГ. Исках да им дам достъп до темите, които те развиват като личност.

Представи си, че друг ученик прави подобно събитие след 5 години, а ти си поканен за лектор. За какво би искал да говориш?

Бих направил лекция на тема ,,Умения на бъдещето” или бих говорил по темата за презентационни умения.
Да умееш да общуваш е почти нечестно предимство - помага ти в твърде много ситуации.
Какво научи за себе си от участието си в програмата ABLE Mentor?

Научих, че съм склонен да нося твърде много дини под една мишница. Научих се да си давам почивка, да осъзнавам, че тази почивка ми трябва. Научих се да отделям време за хората около себе си и за самия себе си.
Какво направихте с парите, които изкарахте от събитието?

В 12.клас изучаваме предмета ,,Свят и личност.” В рамките на този предмет всички трябва да направим проекти.
След като си направихме събитието, решихме да използваме част от печалбата от продадените билети, за да подкрепим други смислени ученически идеи.
Избирахме такива проекти, за които нашите пари да са с голяма стойност, т.е. изпълними в рамките на бюджета, който ние можехме да покрием. С останалите пари отидохме в един клуб за билярд и прекарахме една чудесна вечер с хората от екипа, с който организирахме събитието.

По какъв начин ABLE Mentor те подкрепи в осъществяването на твоя проект?

Първо ми даде ментора ми, без когото нещата щяха да се случат много по-бавно, дезорганизирано и натоварващо. Някои от лекторите за моето събитие познавах именно чрез ABLE Mentor. Това са по-големите неща. Важни са и по-дребните неща - като десетките разговори с хора, участвали в ABLE Mentor преди мен, които са ми помогнали да не допускам излишни грешки.
ABLE Mentor ми даде смелост да търся съвети в рамките на общността.
За какво мечтаеш?

Преди време се запознах с човек, който даваше много от времето си и от парите си за една общност, която той иска да развие. Донякъде бих искал да му подражавам. Това би означавало
да се развия много, да натрупам знания, умения и пари, а после да се обърна назад към програмите и институциите, които са ме развили, и да им дам от това, което съм натрупал.
ABLE Mentor спокойно може да бъде пример за една от общностите, които са ме развили, и които аз бих искал да развивам.


 

Ще подкрепим всеки ученик, който иска да работи активно за своето развитие.
Защото да сме част от растежа за нас е чест и привилегия.
Защото вярваме, че така заедно градим по-добро общество.
Защото знаем, че можем.
Вие искате ли да се включите?