fbpx

,,Научих, че мога да допринеса за промяната на обществото, в което живеем.”

Как разбра за ABLE Mentor?

Заедно с един от моите учители, г-н Емануил Манолов, организирахме конференция в нашия град Харманли. Г-н Манолов покани на конференцията един от представителите на ABLE Mentor - Николай Николов.

Николай дойде и ни разказа за програмата, а моят учител ме побутна и ми каза: ,,Давай, запиши се, ако ти харесва!'' Реших да пробвам и да видя какво ще стане.

За какво беше твоят проект?

Моят проект е свързан с пчелите, защото дядо ми е пчелар. Има проблеми, с които пчеларите се сблъскват, и исках да им помогна да се справят с някои от тях. Първата ми идея беше да създадем сензор, който да се поставя в самия кошер и да има различни индикатори - за влага, за температура, за звуци и т.н. Това беше и идеята, с която кандидатствах в ABLE Mentor.

Разкажи ми за някои от проблемите, с които пчеларите се сблъскват ежедневно.

Основният проблем е този с пестицидите. Пестицидите парализират нервната система на пчелите, а в резултат на това пчелите умират или развиват различни болести и няма как да се развиват. Пчелите са и много тясно свързани с природата, затова всякакви замърсявания на околната среда им влияят. Те служат като природен индикатор, който показва състоянието на околната среда на дадено място. Има и други важни проблеми, свързани с липсата на достатъчно знания от страна на пчеларите, ниската цена на меда, трудната реализация, внос на некачествен мед. Най-съществените проблеми обаче са замърсяването и пръскането с пестициди.

Твоят сензор как действа?

Първоначалната идея за сензор се измени малко, защото разбрахме, че такъв вече съществува. Затова с моя ментор решихме да направим сайт за информация, който да дава на пчеларите интересни съвети и знания, за да се грижат за пчелите си по-добре. Оказа се, че и такъв сайт вече съществува.

Осъзнахме, че не би ни било достатъчно да направим само сайт, искахме да направим нещо по-различно от другите сайтове, нещо, което да дава повече стойност на пчеларите. Тогава ни дойде идеята за Defender One.

Defender One е система от сензори, които следят за наличието на пестициди в атмосферата.
Поставяш сензора там, където има колония, и той ти показва в реално време дали има замърсяване в радиус от 10-15км. Така пчеларите могат да предприемат действия, за да запазят пчелните си популации, което е доста важно. Ако всеки знаеше кога има такова замърсяване, със сигурност много пчели щяха да бъдат спасени. В България това е проблем, който все още не е решен.

Как ще разработите сензорите?

Системата работи на базата на сензорите от типа LoRawan, върху които се прикачва специален датчик, който търси наличие на неоникотиноиди ( пестициди ) в атмосферата. Всеки сензор е енергоспестяващ и една батерия поддържа сензора активен за около 6-8 месеца. Сензорите са безвредни за всички организми, тъй като работят на ниска мощност.

След като сензорите съберат нужната информация, те я изпращат чрез интернет до наш Приложно-програмен интерфейс ( API ). Там тя се архивира в базата данни и се изпраща до платформата ни в реално време.

Тук е и един от проблемите, защото върху платката трябва да се постави датчик, който следи за пестициди, но ние не знаем какъв точно датчик ни е нужен. Друг проблем е, че ние не сме програмисти и не сме сигурни дали ще успеем да разработим и програмираме сензорите правилно. Със сигурност ще ни е нужна помощ от хора, които могат да докажат точността на системата. Все пак ние продължаваме да търсим решения на проблемите и ще опитаме да ги решим възможно най-бързо.

Има компании, които измерват различни замърсявания в атмосферата. Има например датчици, които замерват фините прахови частици във въздуха. Точно по примера на подобни компании мислим как да направим наш сензор, който не мери фините прахови частици, а следи за наличието на пестициди. Ще опитаме да се свържем с хора и компании, от които можем да вземем пример и да научим как се изгражда правилно система, подобна на нашата.

Като цяло на този етап повечето информация търсим сами. Все пак се опитваме, разбира се, да комуникираме и с други хора. Наскоро бях на един Startup Stage в София. Там срещнахме хора, които ни дадоха съвети и ни насочиха към конкретни проблеми в нашия бизнес план. Продължаваме да работим.

Дядо ти хареса ли идеята за проект?

Много! Той обаче не използва технологии, няма компютър, и не би могъл сам да използва такава програма. Ще трябва аз да му казвам дали има замърсяване. В ABLE Mentor обаче успях да се свържа с още 30 пчелари от различни области, за да получа и от тях обратна връзка. Установих, че доста пчелари използват Интернет, затова идеята ми би била приложима. В Харманли има вестник, в който може всяка седмица да изпращаме на пчеларите доклад за замърсяването, така че и онези, които не използват технологии, да получават нужната информация.

Разкажи ми повече за твоя ментор и за ролята, която той изигра в избистрянето на идеята ти.

Моят ментор се казва Александър Сумин. Той беше много приятелски настроен към мен, винаги ми влизаше в положението, не ме оставяше сам. Доста ми помогна да изясня какво искам - стъпка по стъпка от самото начало. Той ми разказваше и за бизнес средата в България в момента, но ме караше най-вече да действам и да се убеждавам сам в нещата, на които ме учи. Накара ме сам да проуча всичко, а това е нещо, което не бях свикнал да правя.

Как се случваше вашето общуване в онлайн среда?

Като цяло в онлайн среда е доста лесно, просто се разбирахме за ден и час и се чувахме. Не ни се налагаше да пътуваме или да се справяме с трафик. Освен това, ако на някой му изникнеше проблем, бе лесно да се свържем и насрочим други дата или час.

Какво разбираш ти под ,,добър ментор”?

Мисля, че добрият ментор е този, у когото можеш да откриеш качества, които искаш да развиеш и у себе си. Не да го копираш изцяло, а да разпознаеш у него онези неща, които за теб са също важни, и да развиеш точно тях. Той трябва да е човек, който ти влиза в положението, а не да е авторитарен.
Животът на всекиго е различен и добрият ментор си дава сметка за това.
С какви ресурси те подкрепи ABLE Mentor в онлайн изданието?

Най-вече със знания. ABLE Mentor ти дава доста знания. Имаше събития, които са насочени към това да развиват у нас определени умения: комуникационни, презентационни, умения, свързани с това какво искаме да направим в бъдеще.
Много е интересно, че ефектът от тези обучения е моментален - това, което си научил, веднага започва да се проявява, околните започват да го забелязват.
Аз например вече имам по-добри комуникационни умения, и това си личи във всеки разговор, който водя. Не е като в спорта, където се изискват търпение и време, докато започнеш да виждаш резултат.

Какво научи за себе си в програмата?

Научих, че искам да говоря пред хора, че не съм толкова свит, колкото си мислех, нито пък съм толкова неуверен.
Научих, че мога да допринеса за промяната на обществото, в което живеем. Преди това си мислех, че моята роля в нашето общество е много незначителна.
За какво си мечтаеш?

Да видя Земята от Космоса!

Основната ми мечта може би е да работя работа, която ми харесва, но в същото време е и полезна на хората. Много ми харесват професии, които подпомагат обществото. Много съм си мечтал и да работя в технологичен гигант като Apple или Samsung. Не бих отказал и работа в Европейската космическа агенция (ESA), тъй като Космосът също ми е любим.

Има ли нещо, което ABLE Mentor ти взе?

Страха. В началото ме беше доста страх да изляза пред публика и да говоря пред хора, но след обученията това е различно. След обучението по презентационни умения бях на едно събитие в София, на което трябваше да говоря пред 300 души. Преди презентацията постоянно си мислех за съветите от обучението и успях да се справя добре.
ABLE Mentor ме накара да вляза в дълбокото, да усетя този страх от говорене пред публика, и да го преодолея.
Като цяло и в училище това ми помага също много - по-лесно грабвам вниманието на съучениците си, защото вече знам как да го правя.

Научи ни на някой комуникационен трик!

Много ценно е да разбираш хората и да проявяваш активно слушане, да следиш мимиките им и това, което правят. Важно е да си внимателен с тях и да влизаш в положението им, да ги предразположиш, за да могат да се отворят към теб и да ти разкажат малко повече за себе си. Така ще имаш реалната възможност да им помогнеш с точен за тях съвет.
На кое от нещата, които научи от своя ментор, би искал да научиш повече хора?

Винаги внимателно да проверяват нещата, които правят. Да проучват какво друго вече е правено, за да са сигурни, че има смисъл да реализират точно тази конкретна идея. Да знаят много добре как те биха могли да допринесат с повече стойност към вече съществуващото решение.
Топлата вода е вече открита, въпросът е какво ще дадеш от себе си, за да я направиш още по-приятна.
Има ли някакъв момент от програмата, който помниш като по-ярък от останалите?

Първото събитие за мен беше най-яркият момент, защото още тогава усетих, че в ABLE Mentor нещо ще се случи. Има нещо в тази програма, усещаш, че нещо ще стане, но не си сигурен какво.

В началото си мислех, че в края на програмата трябва да имаме готов продукт. Оказа се, че не е това целта - целта е да придобиеш знанията, които не само ще ти помогнат да изградиш проекта си, а и ще ти отворят още стотици врати. Уменията, които развиваш в програмата, са много по-важни от нещото, което ще направиш в рамките на тези три месеца - то едва ли ще е толкова много така или иначе. Това е програма, която не само те свързва с хора на много по-високо ниво от теб, но ти дава и толкова много обучения, че е просто невероятно.

Аз само допреди няколко месеца не бях свикнал да развивам у себе си качества и умения, които са полезни и помагат във всяка една сфера. ABLE Mentor запали у мен нещо, което не мисля, че ще угасне в следващите години от живота ми. Това е ново начало за мен.


 

Ще подкрепим всеки ученик, който иска да работи активно за своето развитие.
Защото да сме част от растежа за нас е чест и привилегия.
Защото вярваме, че така заедно градим по-добро общество.
Защото знаем, че можем.
Вие искате ли да се включите?