fbpx

,,Отвореността за множество различни гледни точки ни помага да видим света като много по-малък.”

Какъв беше проектът ти в ABLE Mentor?

Проектът ми беше за създаване на онлайн и офлайн канали за популяризация на ,,Интеркултурни обмени България”. Заедно с моята менторка популяризирахме съществуващия facebook канал и създадохме instagram профил, направихме също и няколко събития. Тогава ,,Интеркултурни обмени България” не правеше обмени в България, но изпращаше ученици в чужбина. Искахме това да се промени, да стане двустранен обменът, и в момента работим точно за това – да можем да посрещаме по същия начин японски ученици в България, както ние отидохме там.

Защо според теб е важно да има междукултурни обмени?

В Япония бяхме 60 души от 13 държави – с тяхна помощ отворих съзнанието си за различни гледни точки.
Най-интересното беше, че можехме да имаме един и същи поставен проблем, и всички да гледаме по различен начин на него. Осъзнахме, че това ни помага да открием изцяло нова гледна точка към проблема, защото всеки разясняваше своята позиция, докато другите я разберат. Точно отвореността за множество различни гледни точки ни помага да видим света като много по-малък.
Според мен е важно да има международни обмени, защото вече в 21. век светът е отворен – хората трябва да пътуват, за да видят, че на други места могат да срещнат приятели. С всяко пътуване и всяко запознанство се изгражда мост между две култури, изграждат се приятелства, които могат да траят цял живот.

Защо избра да участваш в ABLE Mentor?

Исках да популяризирам интеркултурните обмени, но не знаех как. Точно тогава една моя приятелка ми каза какво е ABLE Mentor, какво може да ми даде и как моят ментор може да ми помогне за постигането на тази цел. Реших да се запиша. В началото бях много скептичен, защото не знаех как ще се случи всичко, дали ще си допадна с ментора си.

Попаднах обаче на най-прекрасния за мен ментор – човек, който ме вдъхновяваше и продължава да ме вдъхновява. Тя се казава Златина Балева, част е от фондацията ,,Америка за България.”

По какъв начин ти и твоят ментор структурирахте работата си?

При първата ни среща веднага взехме канавата, която ABLE Mentor ни предоставя, и на нея започнахме да нанасяме срокове и измерители, които да ни дават сигурност, че проектът се развива. При нас измерител беше достигането до колкото може повече последователи в социалните мрежи. Работата ни беше изключително структурирана: имахме план за всяка среща. Аз казвах какво трябва да се случи, а Златина ми напомняше да си поставям постижими цели. Показа ми как точно да отделя време на нещата, които мога да направя, как точно да разработя проекта си. Любимото ни място за срещи беше ,,Перото” – там е спокойно и работехме ползотворно.
Не знам дали тя водеше мен, или аз – нея, по-скоро работехме двамата заедно. Заедно слагахме едни нови очила към света и нещата се получаваха.
Какво означава за теб думата ,,ментор”?

Ментор за мен не е само човек, който те напътства в трудните моменти, а е човек, който ти казва как да извадиш най-доброто от себе си и да го представиш по най-добрия начин. Менторът е бил по твоите стъпки и знае как да ти помогне, да те окуражи, да те мотивира и да те стимулира да бъдеш най-добрата версия на себе си.

Менторът е и приятел, защото в един момент, за да се получи добър проект, трябва да имате добра комуникация не само на ниво ,,ментор-ученик”, а да можете да си говорите за най-различни неща. Тогава проектът започва да се развива по-лесно, по-бързо, по-достъпно.

На кое от нещата, които научи от своя ментор, би искал да научиш повече хора?

Нещото, което ме впечатли в Златина, беше, че тя е изключително деен и активен човек. Във всяко нещо, което прави, тя влага цялото си сърце. На тази инициативност, която тя проявява, бих искал да науча максимално много хора.
Когато проявяваш инициативност, ти осъзнаваш, че можеш да откриеш свои качества или таланти, които не си подозирал, че притежаваш.
А ти откри ли свое качество, за което преди не знаеше?

Да, отпуснах се и започнах да говоря повече с хора, без да се притеснявам как ще се представя. Открих също, че обожавам да презентирам. В момента, в който започнах да се занимавам с презентиране, осъзнах, че много ми харесва.

Имаше ли някакви страхове, свързани с участието в ABLE Mentor?

Може би липсата на увереност – ами ако не мога да направя този проект добре, ами ако нещата не се получат? Оказа се, че всичко това е било само в главата ми.
Дори и да имаш трудности, с подкрепата на други хора намираш начин да ги преодолееш.
Друг страх беше дали нещата, които правим, са наистина стойностни – дали биха били полезни на някого. Оказаха се стойностни. Достигнахме до доста хора, доста хора ни писаха за програмите на ,,Интеркултурни обмени България”. Проектът продължава да се развива и знам, че каквито и трудности да имаме, можем да се справим с тях.

С какви ресурси те подкрепи ABLE Mentor?
ABLE Mentor ме срещна с много хора от сферата, към която се бях насочил.
Помогна ми с подкрепа – не само с материали, които мога да използвам, а и с общност от хора, които също са мотивирани да направят нещо смислено. По този начин самият аз се мотивирах да правя нещата, които правя. Срещнах и приятели, с които до момента си общувам, а това ме прави много щастлив. Понякога се срещаме и си говорим за проектите си, за това как се развиват и с какви трудности се сблъскваме. Имаше и кариерни обучения, благодарение на които успях да погледна по друг начин на живота.
В ABLE Mentor успях да подобря презентационните си умения, да се науча да управлявам времето си по-добре, и като цяло да развия много други качества, които не мисля, че можеш да придобиеш на друго място за период от 3 месеца.
ABLE Ментор ми показа, че наистина с менторска помощ можеш да направиш много.
Има ли нещо, което искаше да ми разкажеш, а пък аз забравих да те попитам?

Първият път, когато презентирах – на средносрочното събитие. Тогава се чувствах доста притеснен, защото за първи път презентирах пред толкова хора. Постоянно прелиствах сценария и си казвах: ,,Сега ще го направя както трябва!” Когато излезеш отпред обаче, забравяш абсолютно всичко. Отпускаш се и започваш да говориш.
Осъзнах, че презентирането е много по-лесно, когато се изправиш лице в лице с другите хора. Същото беше и с проекта – когато се заемеш със своя проект и се изправиш пред трудностите, осъзнаваш, че нещата са много по-страшни в главата ти, отколкото в действителност. ABLE Mentor много ми помогна с това по-лесно да представям своите идеи.