fbpx

,,ABLE Mentor даде старт на пътя ми.”

Габи кандидатства за първи път в ABLE Mentor през есента на 2017 година. Този опит се оказва изпитание за нейната упоритост, защото не се увенчава с успех. ,,Тогава не се намери ментор, който да отговори на моите хаотични изисквания. Аз исках да променя София, да организирам създаването на street art, да отворя кучешки приют - бях описала сигурно пет различни проекта от различни светове. Личало си е, че съм много объркан човек и изобщо не съм наясно какво точно искам да постигна с помощта на програмата. “

Габи не се отказва и след няколко месеца, вече по-голяма и по-категорична в желанията си, кандидатства отново. ,,Когато не успях от първия път, егото ми каза: ,Как така? Ти си енергична, мотивирана и упорита, как така няма да успееш?' Може би повечето хора биха си казали просто, че програмата не е за тях. Аз обаче усещах, че е точно за мен.
Исках да пробвам дали мога - дали тези идеи, които са ми в главата, биха могли да бъдат в някакъв момент реализирани.
Помогна ми и това, че бях чула за ABLE Mentor от приятели. Една от тях беше Моряна, която с помощта на програмата успя да основе свой бранд, да си направи сайт, да създаде няколко модни колекции и да спечели награди. Имах пред себе си нейния пример, че си струва да участваш. С подкрепата на приятелите си се осмелих да опитам отново. Ако нямах приятели, които да ми кажат: ,Пробвай пак!’, не знам дали щях да го направя.”
Суперменторът, който се появява в точния момент, за да канализира хаотичната енергия на Габи, се казва Александра Ангелова. ,,С нея доста си приличаме,” разказва Габи. ,,Алекс също има огромни идеи и сама се е научила, че има как да ги осъществява. Тя не ме спираше и не ми казваше неща като: ,Избери си три идеи или три проекта, или три приоритета, защото така пише в управленските книги.’ Тя искаше да запази тази моя обширност и казваше: ,Имаш толкова много идеи и желания, започни едно по едно да ги превръщаш в цели.’ Алекс ми помогна малко да си подредя мислите и да си разпределя времето.
Много е красиво да осъзнаеш, че двигател на целия ти живот не е това откъде идваш, а какво носиш вътре в себе си.
Габи и Алекс заедно създават танцовото събитие Groove to the Moove. Алекс показва на Габи методи да си изясни идеята, да си разпредели задачите и да обърне внимание на детайли, за които не се е замисляла преди. Първоначално Габи си представя тридневен фестивал с много работилници по танци и кулминация - голямо закриващо парти. И двете обаче са наясно, че три месеца не биха им били достатъчни за реализирането на толкова амбициозен проект, затова в крайна сметка решават да направят еднодневно събитие с три танцови работилници и, разбира се, закриващо парти. ,,Дойдоха хора от моя сезон в ABLE Mentor, пробваха урок по танци в непознат за тях стил, прекараха добре времето си в социализация - за мен това само по себе си беше постигната цел. Не дойдоха много хора. Имах обаче екип от приятели - около 20 души от ABLE Mentor или от танците, които ми помагаха с всякакви дейности. За мен беше голямо предизвикателство да ръководя този екип.
Беше ми хубаво да осъзная колко млади хора около мен са готови да вложат енергия и време в това да подкрепят идеята на проекта ми.”
Един от най-ценните уроци, които Габи усвоява благодарение на Алекс, е как да привлича съмишленици. ,,Спомням си един разговор с мой съсед, като бях по-малка. Той ми беше казал, че, странно защо, сподели ли своята идея с някого, тя не се реализира. Разказваше ми как той често се чувства вдъхновен, но в мига, в който каже за идеята си на друг човек, губи желанието да я осъществи. Този спомен в съзнанието ми беше много ярък. Заради него вярвах, че е по-добре да не казваш на никого какво правиш - да си тих, за да не изгасне искрицата на идеята ти. В същото време Алекс идва и ми казва:

- Ти трябва да си споделиш идеята с всички!

- Как, по-добре с никого, да има в мен огънче, което да ме бута…

- Ти трябва да намериш хора, които да ти помогнат. Няма как да направиш всичко сама.
Повярвах на Алекс и реализирах идеята си с подкрепата на много хора. Моят съсед все още има вдъхновяващи идеи, които не споделя с никого, и все още е продавач на обувки. Алекс говори за огромните си идеи с всички - и е един от основателите на ABLE Mentor. Тя е моят пример за човек, който знае как да живее вдъхновяващо.”

Да споделяш идеи не е непременно лесно, съзнава Габи. ,,Имаше и хора, които не вярваха, че мога да се справя. Даже на моменти беше много емоционално, защото и мои близки казваха, че няма да стане. Имаше и далечни познати, с които се съветвах как да организирам събитието, на които им се струваше, че не ми е още време за такъв проект, защото не ми достига опит в танцовата сфера. Аз обаче знаех, че теорията не е толкова важна специално за събития.
Исках да започна да пробвам от малка, за да трупам опит. Хората, които се страхуват да пробват да реализират идеите си, а само мечтаят за тях, докато се убеждават, че още не са готови, никога няма да се почувстват готови.
Ако не бях направила първото си танцово събитие през 2018г., сега нямаше да имам смелостта да се занимавам с настоящите си проекти”
В момента Габи прави два танцови проекта. Единият е видео по нейна идея за фондация Visionary, където е стажант. За реализирането на видеото тя отново е привлякла помощта на свои приятели. Другият е късометражен филм на тема ,,Ежедневието на танцьора”, чиято идея е да покаже живота на по-младите танцьори в България. ,,Била съм избрана,” казва Габи, ,,защото танцът е вид спасение. Ти можеш да избереш танца, но танцът да не избере теб. Така е за всяко нещо в живота. Танцът може да те развива като креативност, като идеи, като личност, може да те изважда от дупки, и става вид изразяване, без което не можеш. А чрез хип хоп културата, с която съм свързана, успявам да се изграждам като човек и да бъда сред творци. ””

Габи избира ABLE Mentor, а после ABLE Mentor избира Габи, но този път в нова роля - като част от организационния екип на първата национална среща за ABLE Mentor Alumni. ,,Алекс ми звънна, пита ме дали искам да съм част от организационния екип на събитието, а аз много се зарадвах на идеята. Това беше по време на карантината и имах нужда да правя нещо позитивно. Всички в екипа имахме задачата да измислим някаква част от програмата за Alumni National Meet-up. Aз движех и социалните медии. Това ме предизвика да започна да се интересувам и от реклама, да започна да се упражнявам да правя лесни дизайни. Трябваше да се свържа и с някои от участниците, за да ги поканя да се включат в програмата на събитието. Имах възможност да общувам, да организирам, и малко да задълбоча разбирането си за социалните мрежи.
Много е хубаво точно в ABLE Mentor да правиш нови неща, защото всички са позитивни, подкрепящи, и никой няма да ти каже лоша дума.”
Своя разказ за ABLE Mentor Габи завършва така:
,,Всъщност никой не знае какво е АBLE Mentor, докато не стъпи в самата среда.
Колкото и клипове да си гледал, колкото и статии и истории да си чел на сайта, няма как наистина да разбереш за какво чудо става дума. Може би обаче ще усетиш онова интуитивно ,Запиши се, пробвай!'. Ако това се случи, пробвай!
ABLE Mentor даде старт на пътя ми, и продължава да ми дава кураж за всичко следващо в живота ми."


 

Ще подкрепим всеки ученик, който иска да работи активно за своето развитие.
Защото да сме част от растежа за нас е чест и привилегия.
Защото вярваме, че така заедно градим по-добро общество.
Защото знаем, че можем.
Вие искате ли да се включите?