fbpx

Историята на
Габриела Янкулова

Моята ABLE Mentor История

Габриела Янкулова

Да се представя накратко: казвам се Габи, ученичка, на 17 години. В момента се занимавам активно с хип хоп и брейк танци. Интересувам се от философия, психология, предприемачество и събития, свързани с уличното изкуство, хип хоп културата и различни доброволчески и екологични дейности. Да се насочим към интересната част, а именно приключението ми в програмата ABLE Mentor (сезон 9).

Всичко започна, когато видях Моряна и нейното участие в програмата ABLE Mentor (сезон 6).Тя имаше мечта да създаде модна линия и да бъде моден дизайнер. С помощта на ABLE Mentor тя много бързо осъществи идеята си и сега модният бранд MORYANA е факт, че даже вече има и 4 колекции. Моряна е моя много близка приятелка и от нея се вдъхнових да се запиша и аз в програмата ABLE Mentor.

Истината е, че кандидатствах есен/зима сезон 8 и не ме приеха. Бях прекалено неориентирана и бях изброила много проекти, по които бих работила и не се намери подходящ ментор. С нови сили и повече фокус кандидатствах пролет/лято сезон 9 и този път вече се случиха нещата.

Беше ново, непознато.. може би и малко страшно, но като видях хората не можех да не бъда щастлива, че попадам на такова позитивно, младежко и активно място. Целият екип, всички ментори и ученици са хора, които доброволно дават от своето време в това България и младите да успяват и да се развиват, дори все още да нямат опит в дадена сфера. Желанието на всички ни е по-силно.


Запознах се с ментора ми - Александра Ангелова, един от създателите на ABLE Mentor. Шегуваха ме приятелите,че съм попаднала на важна клечка. Ама то така и стана. Алекс ми помогна да се разчупя, да рискувам, да съм по-общителна. Преди да попадна в ABLE Mentor не съм планирала проекти, не съм разсъждавала върху идеи, не съм работила целенасочено върху себе си и личностното си развитие.

Когато попаднах на това място нямаше как да не се променя цялостно. Заобиколена от толкова много вдъхновяващи ментори, надъхани ученици, помагащи доброволци, човек няма как да не започне да мисли различно. Като танцуваща и интересуваща се от организиране на събития, исках да организирам танцово събитие. Алекс даде много от себе си и за няма и 3 месеца успяхме да организираме наистина, ама наистина Groove to the Moove. Събитието беше един цял ден и се състоеше от танцови работилници през деня, проведени в една от любимите ми зали - Flava House, а вечерта имаше хип хоп парти в FABRICA 126.


Целият проект си беше голяма предизвикателство - още не мога да повярвам как за 3 месеца се промених толкова много и събрах смелост да реализирам своя идея. Факт е, че събитието, от гледна точка на събития, не беше от най-успешните, но не това е важното! (На всяка една от трите работилници имахме средно по 20 човека, а на партито общо около 30 човека.) Важното е, че екипът ми от помощници бяха все ученици. Ученици такива като мен, които имат желание да се пробват, да грешат и да се учат. Видях, че има позитивни и активни младежи, търсещи някаква промяна. Още повече ме направи щастлива фактът, че имаше хора, които се поинтересуваха от хип хоп културата и се записаха да участват в работилниците. Да научат нещо ново. Да се позабавляват и социализират по най-естествения начин, а именно с помощта на музиката.


Организирайки събитието и допитвайки се до много хора за мнения, идеи, съвети, се сблъсках с доста неразбиране, именно поради факта, че съм начинаеща както в танцовите среди, така и в организирането на събития. Разбира се имаше и друг тип хора, които изцяло подкрепиха мен и проекта ми. Специални благодарности на баща ми, който повярва в мен и беше основният спонсор на събитието.


Важен е не толкова опитът, колкото искреното желание и постоянството. Опитът ще се натрупа с времето, но ако липсват желание и постоянство, няма да има и резултат.

Преди ABLE Mentor бях човек, който не опитва. Човек, който чака някак да се случат нещата. Имах мечти. След ABLE Mentor съм човек, който действа и рискува. Все още имам мечти, но някои вече са цели. Смелостта и увереността са моите най-големи слабости, но с времето работя върху себе си и се развивам.

До всички чудещи се за своя път: страхът ще е винаги у всеки един от нас. Страхът се появява най-вече, когато навлизаме в непознато място, извън зоната ни на комфорт. Не се изгубвайте в постоянно премисляне и фантазии, за това какво би се случило. Ако имате желание, то това е предостатъчно. ABLE Mentor е мястото, което те учи да търсиш себе си и да преследваш своите мечти. Всеки, който се е докоснал до програмата, разбира, че в България има бъдеще и че младите са ключът. Всеки един от вас е един ключ. Отключете потенциала си, дори да ви е страх, рискувайте! Правете, каквото ви е на сърце и го следвайте с много желание и постоянство!