fbpx

Историята на
Габриела Ганчева

Моята ABLE Mentor История

Габриела Ганчева

Казвам се Габриела Ганчева, на седемнадесет години и през 2018/2019-та година участвах в програмата на ABLE Mentor в град Пазарджик.

За мен ABLE беше едно голямо приключение. В началото много се колебаех дали да се запиша или не. По-скоро клонях към това да не се, защото се притеснявах, че няма да се справя и, че ще загубя времето на всички . За мое щастие, тогава нещастие, някои от моите приятели също бяха решили да се запишат и те ме окуражиха да изживея това преживяване заедно с тях. И след много колебания и притеснения се записах. Нямах проект, целта на записването ми бе личностно развитие в сферата на графичния дизайн. Всъщност сферата, която си бях избрала ме разколебаваше толкова, защото никога не се бях занимавала с нещо подобно. Имах малко опит с програмата Adobe Photoshop, но това беше всичко. Графичният дизайн винаги ми е бил интересен и даже съм имала моменти, в които съм си купувала неща само, защото са изглеждали добре. Но не вярвах в себе си, че аз бих могла да създавам нещо подобно.

Дойде и денят за срещата с нашите ментори. Може би странно, но от самото начало знаех кой ще ми се падне за ментор. И се оказа, че бях права. Запознанството ни мина добре. Очаквах човек, на който няма да му се занимава с мен, тъй като знаех отпреди, че той разбира от работата си, но това в никакъв случай не беше вярно. Аз му споделих за моите притеснения и, че не искам да му губя времето и най-вече да го разочаровам, при което той веднага ме успокои, увери ме, че всичко ще мине наред и ми възложи първата задача, която имаше за цел да покаже моите творчески умения. Разбрахме се къде и в кои дни ще се срещаме, поговорихме си още малко докато не приключи срещата. Приключението ABLE Мentor започна.

Аз имах една седмица да приключа с първата си задача. Трябваше да направя три постера като темата беше “Врата”. Не ми беше лесно, тъй като все още не вярвах, че ще се справя. Но за моя огромна изненада на срещата ми с ментора той остана доволен. Разбира се имаше някои забележки, но това, което ме вълнуваше бе, че не се бях провалила напълно. На тази среща разбрах, че трябва са се сблъскам с Adobe Illustrator, тъй като е най-използваната програма от графичните дизайнери.

В продължение на 3 месеца се виждахме всяка седмица, а когато някой от двама ни нямаше възможността да се видим, се чувахме по скайп. С всяка следваща задача придобивах все повече увереност. Adobe Illustrator стана лесен за използване и подобрих уменията си на Adobe Photoshop. Всяка една от задачите се различаваше от другите, но си приличаха по това, че всички представляваха малки предизвикателства, докато не се получеше желаният резултат.

В края на програмата аз имах общо 10 направени проекта, като те включват всичко от лога, корица на книга, постери до етикети на вино. На финалната среща с всички участници в ABLE Mentor бях направила презентация с всички отделни задачи,за да покажа моя прогрес, като презентацията съдържаше 72-ва слайда. Преди никога не бих повярвала, че аз ще съм човека направил толкова много проекти без никакъв опит, в началото неуверен, но в последствие човек с голямо желание и креативно мислене.

ABLE Mentor ме накара да изляза от зоната ми на комфорт и това се оказа най-доброто решение, което съм взимала някога. Сега след приключването на програмата аз работя като графичен дизайнер и смятам да уча за дизайнер в университета. ABLE Mentor изгради в мен навици, направи ме отговорна, научи ме, че дори началото да е трудно, после всичко се нарежда по план. Програмата не е само едно приключение, но и една магия и ви призовавам да се впуснете по този магически път, защото може би ABLE Mentor е точно тази малка стъпка от започването на вашето пълно развитие.