fbpx

,,Голямата мисия на ABLE да променя средата на младите хора към по-добро се реализира в ABLE Mentor.”

Какво за теб е ABLE Mentor?
За мен ABLE Mentor е програмата на ABLE с най-голямо влияние, не само като териториален обхват, но и като значимост и въздействие, и то върху различни групи хора.
Менторството има голямо значение в живота ми и в израстването ми като личност и професионалист. Винаги ми е било интересно как менторството успява да подпомогне учениците, а и как променя менторите. Вече над седем години ABLE Mentor успява да свърже всички тези различни хора и да им помогне да се развиват.

Какво според теб е магията на ABLE Mentor?
Нека се върна към първото ми съпреживяване на ABLE Mentor. В неделята преди първия ми работен ден като изпълнителен директор на ABLE имаше средносрочно събитие, на което реших да присъствам. Дотогава просто знаех за програмата, бях срещала екипа и различни участници, но никога не бях посещавала събитие на ABLE Mentor. Енергията те залива още от вратата и тя далеч не идва само от учениците, излъчват я и менторите. Видях ABLE Mentor с един огромен екип от доброволци, които буквално живеят за тази програма. За тях това не беше нито първата, нито пък последната неделя, коятo ще посветят на събития и обучения. Имаше хора на всякаква възраст, сплотени от общата си мисия да развиват ABLE Mentor. Тогава си казах, че ако мога да привлека за АBLE поне половината на доброволческия капацитет на ABLE Mentor, ще съм супер щастлива. С времето ABLE Mentor стана по-професионална програма - направи се по-добро лого, започнаха да се набират повече средства, създаде се механизъм за организиране на програмата в онлайн формат. Това, което остана непроменено през всички години, е отдадеността, с която доброволците даряват времето си и уменията си.
Сърцето на ABLE Mentor са хората.
Първата ми среща ме остави впечатлена и леко ревнива, че аз не разполагам с чак толкова голям екип зад гърба си. Прииска ми се и аз да стана част от магията ABLE Mentor.

В ролята ти на изпълнителен директор на ABLE често ти се е налагало да представяш ABLE Mentor в интервюта по телевизии, радиа, събития. Коя история на участник те е впечатлила най-силно и все още я помниш?

В годините съм разказвала много пъти за ABLE Mentor и продължавам да разказвам и до днес, защото влиянието на програмата върху мен е дългосрочно. Според мен Моряна стана световно извествен дизайнер покрай участието си в ABLE Mentor, защото нейната колекция от дрехи с българската шевица тъкмо излизаше през 2017 г., когато работeхме активно заедно. Организирахме ревю с фондация „Америка за България“, канехме я по събития, канеха я телевизии. Проектът ѝ е чудесен. Направи ми силно впечатление и проектът „Икономика за начинаещи“, насочен към хората, които все още нямат досег с тази наука. Ния е впечатляваща млада дама и с интерес следя развитието ѝ - тя вече е студент в Италия. Нейният ментор беше първият чуждестранен ментор в програмата – Лоик от Klear. По време на един уъркшоп по целеполагане тази година я видях как си поставя цели като професионалист, а не като тийнейджър. С настоящия управителен съвет на ABLE си говорихме за параборда, изобретен от Стефани Митова. Бях попаднала на информация за проекта онлайн, а в последствие разбрах, че отново е стартирал от ABLE Mentor, и много се изкефих. Никога не ни е било трудно да разкажем историите на учениците , защото историите ги има. Понякога проблемът е как да подбереш най-запомнящата се.
Какви според теб са важните умения, които програмата дава на учениците?

Ще е много трудно да обобщим какво значи програмата ABLE Mentor за един човек на възраст, на която взима едни от най-важните решения в живота си – какво да работи и къде да продължи да учи.
ABLE Mentor ти дава набор от полезни умения: за вземане на решения, за целеполагане, за познаване на себе си и на истинските ти желания и нужди.
Дори сега, на 29-годишна възраст, се връщам към обученията и темите, които ABLE Mentor покрива, а именно – кой съм аз всъщност, какви са моите морални устои и как моите цели се базират на тях. Понякога се питам къде ли щях да се намирам сега, ако на възрастта на учениците в ABLE Mentor аз имах ментор, ако бях получила всички тези умения, които помагат да се развиеш и да градиш бъдещето си.
ABLE Mentor ти дава тази увереност, че знаеш към какво се стремиш и можеш да го постигнеш.
Добиваш я в общуването си с peer групата от ученици, чрез срещите с другите ментори, в работата с екипа на програмата. И тези хора никога не си тръгват, ами остават част от алумни общността, окрилени. Виждаме ги как успяват. Виждаме Цани, който сега работи успешно във фондация „Америка за България“, виждаме Ради, която учи в чужбина, продължава да се развива, да прави супер проекти и да ни помага на всички – и на ABLE, и на ABLE Mentor. Те имат вече добрата основа, както и уменията за комуникация и говорене пред публика.

Ради, за която беше направено изключение да бъде приета в ABLE, ако си спомняш, защото беше все още малка.

Да! Наскоро като се видяхме и тя ми каза: „Спрете да ми казвате как съм била толкова малка, вече не съм!“

Израсна пред очите ни... 😊 Ти самата също си имала ментор. Какво ти даде работата с него?


Аз имах ментор на малко по-късен етап от живота си - през последната година на бакалавърската ми степен, като част от европейската мрежа на студентите по индустриално инженерство и мениджмънт „ESTIEM”. В рамките на менторска програма там успешни професионалисти в областта на индустриалното инженерство ни дават професионални насоки. Мислех си, че тази менторска връзка ще ми даде начертан кариерен път как като индустриален инженер да се занимавам с иновации на корпоративно ниво. Очаквах от ментора си съвети на коя корпорация и на кой HR да пиша, за да постигна целите си. Той обаче се оказа истински ментор и каза: „Чакай малко, ние трябва да започнем много по-далеч. Искаш ли да говорим за това как виждаш себе си въобще и какви са твоите стремежи?” Имахме няколко сесии, които наричахме с различни имена - mindfulness, communication и т.н., но идеята беше, че вместо да ми даде готови решения за моя кариерен път, каквито аз очаквах да получа, той ми помогна да опозная себе си. Той е един от най-успешните предприемачи в BioTech в света - германец, преместил се в Бразилия и развиващ местната предприемаческа екосистема. Благодарение на общуването с него и на едногодишната програма, в рамките на която се чувахме поне веднъж месечно, аз взех решение да стана изпълнителен директор на ABLE. Оттогава целият ми живот се промени.
Менторът често е духовен учител. Той те вижда отстрани и за разлика от приятелите, любимият човек и семейството, може да ти даде ненатоварен с предразсъдъци съвет и да ти помогне сам да направиш избор. Точно това успява да постигне ABLE Mentor.
С времето си дадох сметка, че можеш да учиш адски много и от хора, които са по-малки от теб. Менторите биват повлияни много от гледната точка на учениците, от тяхното различно и често по-иновативно, по-креативно виждане за правенето на проекти и за света. Сверяват часовника си за това къде се намираме и какво се случва около нас. Има го и усещането за изпълнен дълг - дългът да подадеш ръка на някой млад човек.
Всички доброволчески инициативи в ABLE ти дават възможност за добротворчество и доброволчество, но това да бъдеш ментор е едно друго ниво на осъщественост като личност.
Да, за ценности си говорим. Първо да намериш важните и ценни неща за теб, после да правиш изборите. Както и твоят ментор ти е помогнал ти да откриеш твоите ценности.

Моят ментор ми помогна да разбера, че макар и покрай обкръжението си да мислех, че се интересувам от работа в корпорация или в голяма инженерна или тех компания, дълбоко в себе си исках да се занимавам с нещо по-предприемаческо. Възможността да работя като представител на ABLE за развитието на местната екосистема ме удовлетвори толкова много, защото беше нещо, което искам да правя, и което може би нямаше да разбера, че искам да правя, ако не беше общуването ми с ментора.

Според теб каква е пресечната точка между ценностите на организацията на ABLE и това, което правим в ABLE Mentor като програма и подкрепа на учениците?

За мен ДНК-то на двете структури е идентично, защото
голямата мисия на ABLE да променя средата на младите хора към по-добро се реализира в ABLE Mentor, и то в много широк обхват.
И при ABLE като организация, и при ABLE Mentor като една от водещите програми на тази организация, налице е една огромна сила от доброволци, които са се посветили на това да променят живота и средата на околните. Не знам дали оценяваме активно всички това колко е голямо и колко е ценно. Вече сме достигнали етап, на който стига да споменеш думата ‘ABLE’ и хората допълват ,,ментор” след това. През годините сме разграничавали ABLE като организация с фокус върху предприемачество от ABLE Mentor като програма, в чийто фокус са интересите на учениците. Мисля си, че можем да достигнем до много по-силна симбиоза. Може би не много ученици решават да развият предприемачески проект в ABLE Mentor, защото не достатъчно успешни предприемачи от ABLE, са се включили като ментори в програмата. Надявам се все по-често да виждам това преливане и сплотяване на усилията на ABLE и АBLE Mentor. Смятам, че тогава и организацията, и програмата ще могат да имат истински ефект в изграждането на общи ценности и посока за България.

Кое е най-голямото предизвикателство пред ABLE Mentor според теб?

Истината е, че ABLE Mentor постоянно преодолява предизвикателства, които са огромни. Аз съм те виждала, Ники, как говориш с родители, които са притеснени защо децата им са част от някаква програма, или как се сблъскваш с това, че в училище по една или друга причина не се насърчава участието на ученици в извънкласни дейности. Тук си говорим за преодоляване на предразсъдъци в семейството и в обществото като цяло. Говорим за промяна на мислене на родители, ментори и ученици в едно, защото по-голяма част от хората, които влизат в програмата, в най-честия случай не са наясно в какво се забъркват. Въпреки всичко екипът на ABLE Mentor успява да се справи с всички пречки.

ABLE Mentor е програма от хора за хора и много често сме правили призиви сред ABLE общността за помощ по различни направления. За съжаление, невинаги сме получавали подкрепата, на която сме се надявали. Предизвиквам членовете на ABLE да се включат малко по-активно в тази суперсложна програма, в която се решават дълбоки проблеми. Всички можем да си представим какво стои зад ABLE Mentor – часове човешки труд, маркетинг, работеща онлайн платформа. Това няма как да се случва без финанси. Знам колко сме се опитвали да наберем независим капитал, за да не поставим програмата в зависимост от компания, с която не искаме да се асоциираме - за да може ABLE Mentor да продължава да прави това, което прави, без финансова зависимост. Всички ние, които ставаме все по-успешни, можем да подпомагаме програмата и финансово.

Интервю: Николай Николов
 

Ще подкрепим всеки ученик, който иска да работи активно за своето развитие.
Защото да сме част от растежа за нас е чест и привилегия.
Защото вярваме, че така заедно градим по-добро общество.
Защото знаем, че можем.
Вие искате ли да се включите?