fbpx

,,ABLE Mentor може да ти даде много, но не може да ти вземе нищо.”

Как разбра за ABLE mentor?

Разбрах за програмата по време на участието си в Лидерска академия GLOW през лятото на 2018. Там се запознах с две момичета, които бяха част от екипа на ABLE Mentor. Те говореха с такъв ентусиазъм, описваха преживяването си като ,,приключение”. Запитах се колко ли трябва да е хубава една програма, за да я описват всички по този начин.
През 2019, когато разбрах за набирането на участници за първия онлайн сезон, изобщо не се поколебах да кандидатствам. А днес, няколко години по-късно, вече съм убедена, че ABLE Mentor е едно от най-вълшебните приключения.
Каква беше идеята ти за проект и как стигна до нея?

Кандидатствах за програмата с една идея, но малко след това тя коренно се измени. Като част от екипа на ABLE Mentor вече знам, че много от учениците преминават през подобен процес - имат някакви идеи първоначално или пък изобщо не знаят какво искат да правят, но с помощта на своя ментор успяват да се ориентират какъв проект би бил най-подходящ и полезен за тях. С ментора ми, Слав Денякин, работихме едновременно в две направления: социален проект и личностно развитие.
Личностното развитие бе свързано с кариерно и академично ориентиране. Тъй като още тогава знаех, че един ден искам да се занимавам с политика, търсех специалност, която да ме влече, да ми помогне да си намеря работа, но наред с това и да ми бъде полезна в политическа кариера след време.

Имах много разговори със Слав, в които той ми разказваше за различни специалности, от които се интересувах, като ми разясняваше техните специфики. Благодарение на тези наши разговори в момента работя върху кандидатстването си в Американския университет, където смятам да уча “Бизнес администрация” и “Икономика”.

Наред с това развивахме и социален проект. Той се яви като продължение на друга моя, вече съществуваща, инициатива - организиране на уроци по английски език и други образователни дейности за деца в неравностойно положение на възраст между 7 и 13 години. Слав ми помогна да структурирам и подобря начина си на преподаване. Уроците бяха много по-различни от онези в училище. Освен че учеха английски чрез интерактивни дейности като песни, танци и различни игри, децата също така обогатяваха разбирането си за света чрез други дейности. Всяка седмица например четяхме детска приказка, а след това заедно я обсъждахме и водехме дискусия върху нея. Всичко това беше целенасочено, тъй като се занимавам с оратория (изнасяне на публична реч), а тогава бях развила темата за функционалната неграмотност сред учениците. Тя се различава от неграмотността по това, че функционално неграмотните хора могат да четат и да пишат, но не разбират това, което четат.
В рамките на моите уроци по английски език исках да се уверя, че учениците разбират прочетеното, а аз давам приноса си към борбата с този проблем.
Едно от основните неща, които заедно със Слав успяхме да осъществим в социалната част на проекта ни, бе организирането на открит урок по английски език. Той се състоя през декември 2019 г. и привлече около 40 души публика, сред които родители, учители и директори от няколко училища в Кюстендил. Тази моя инициатива спечели международно признание, като бе избрана сред петте най-добри доброволчески инициативи, обвързани с ромска общност, в цяла Европа. По-късно получи и специална награда от журито.

Как успяхте да организирате работата си едновременно в две направления?

Не беше толкова трудно, тъй като социалният проект беше нещо вече съществуващо. Още в началото на програмата си поставихме ясни цели и за двата проекта. Много ни улесни да знаем какво и как искаме да постигнем, а като добавим към това и факта, че и двата проекта ми бяха много интересни, нещата се получаваха.

Какво е да имаш личен ментор?

Да имаш личен ментор е огромна привилегия и всеки, който успее да се добере до нея, би трябвало да е много благодарен - особено ако попадне на ментор, който работи с отдаденост и желание да помогне на ученика да намери своя път и да осъществи целите и мечтите си.
Чувствам се привилегирована, че имах ментор, който ми отделяше внимание, мислеше ми доброто, не натрапваше мнението си, а ми помагаше да обогатя своето и да го развия. Всичко това е наистина невероятно!
С какво ти беше най-полезен твоят ментор?

Той ми беше полезен във всички аспекти от работата, но може би най-вече в осъзнаването на това с какво бих искала да се занимавам в бъдеще. Колебаех се дали да уча медицина или някоя икономическа специалност, но не бях наясно с големия спектър от икономически специалности. Слав ми помогна още в десети клас да се насоча към дадена област, а в следващите години имах възможност да проучвам специалности. В крайна сметка се спрях на ,,Бизнес и икономика”.

Тази година преминах през стаж по международен бизнес. По време на него имах възможност да усетя какво е да работиш в сектора.
Благодарение на опита и контактите, които успях да натрупам като част от екипа на ABLE Mentor, успях да намеря и първата си работа в една стартъп компания.
Това още по-ясно ми показа, че ми харесва да работя в бизнес средите.

Кое беше най-вълнуващото в ABLE Mentor за теб?

За мен най-вълнуващото като ученичка бе общуването с хората от екипа. Въпреки че събитията се провеждаха онлайн, положителната им нагласа и добрият заряд, който те носят, се усещаха много силно. Все още се възхищавам на факта, че ABLE Mentor е програма, задвижвана от доброволци, а в същия момент е толкова устойчив и добре работещ механизъм!
Какво те накара да се присъединиш към екипа от доброволци в ABLE Mentor?

Именно зарядът, който екипът носи, а и възможността да бъда част от нещо толкова голямо и вълнуващо. Станах част от екипа съвсем спонтанно преди малко повече от година, но съм неимоверно щастлива от това свое решение. За този период в ABLE Mentor не само помогнах за израстването на над 100 ученици, но и аз самата натрупах ценен опит и се запознах с вдъхновяващи хора.

Каква е ролята ти в екипа?

Сегашната ми роля е “Админ на учениците” - това е първият човек, с когото кандидатствалите ученици общуват преди да влязат в програмата. Ролята е много важна, защото именно този човек изгражда първото впечатление за програмата и организацията. Същевременно ролята е и много приятна. Задълженията ми включват организиране и фасилитиране на подбора на ученици и организиране на началната информационна среща. Преди това съм била част и от координаторския екип - в ролята първо на координатор, а после и на главен координаторите, отговорен за всички останали.
С какво ABLE Mentor е най-ценна на учениците?

ABLE Mentor може да ти даде много, но не може да ти вземе нищо. Това е нещо, което винаги обичам да казвам на учениците, когато разказвам за програмата.
В ABLE Mentor попадаш в среда, в която получаваш подкрепа, гласът ти е чут и хората около теб се интересуват от идеите ти. Това невинаги се случва в училище и в обществото. Според мен най-ценното е да намериш съмишленици и хора, които искат да те подкрепят, за да успееш. В ABLE Mentor ги откриваш в лицето на ментора си и на целия невероятен екип.
 
 
 

Ще подкрепим всеки ученик, който иска да работи активно за своето развитие.
Защото да сме част от растежа за нас е чест и привилегия.
Защото вярваме, че така заедно градим по-добро общество.
Защото знаем, че можем.
Вие искате ли да се включите?