fbpx

Историята на
Анета Гергинова

Моята ABLE Mentor История

Анета Гергинова
Всички истории, Социални инициативи, Личностно развитие

Малко са нещата, които могат изцяло да променят начина ти на мислене и подхода ти към дадени ситуации. Именно това успя да направи участието ми в ABLE Mentor и срещата ми с всички участници и ментори в програмата.

Решението ми да се запиша в програмата беше едно от най-спонтанните, които някога съм взимала. Без дори да прочета подробно какво представлява ABLE Mentor, попълних регистрацията и се надявах на най-доброто. Най-точната дума, която можеше да ме опише преди влизането ми в програмата, беше хаотична. Рядко влагах мисъл в нещата, с които се захващах, а на този етап за мен те бяха доста. Участвах в още няколко програми и организации, но ми беше изключително трудно да организирам работата и времето си. Включвайки се в ABLE Mentor, една от целите ми, накрая напълно постигната, беше да променя именно тези черти.

Трудно е да опиша приключението си в ABLE с една фраза, но ако трябваше да го направя бих казала – плашещо удовлетворяващо. Една от причините да го нарека плашещо е поради неизвестността, с която се сблъсках. Още от самото начало не бях наясно нито в какво се забърквам, нито какво искам да развивам, но знаех, че програмата ми е нужна, за да постигна някакъв успех. Повечето участници от предишните сезони ме уверяваха, че целият този страх ще е абсолютно оправдан в края, а това се оказа самата истина.

Винаги съм била на мнението, че бързината, с която ще изминеш пътя за себеизграждане зависи до голяма степен от твоя ментор. Аз имах невероятния късмет да бъда поставена в екип с човек, който не само посвети огромна част от своето време и труд, за да ми помогне да се ориентирам и да развия качествен проект, но и се превърна в мой приятел дори след края на програмата – Петър Нефтелимов. Той отговаря на всяко едно качество, което един ментор трябва да притежава – отговорен, искрен, насърчаващ, понякога взискателен, но винаги с добри намерения. Успяхме да се сработим като невероятен екип, научихме се да се изслушваме и да балансираме задачите помежду ни. Със своята безкрайна креативност и умения, Петър ме въведе в среда, в която дори не бях мечтала да попадна. Среда, изпълнена с позитивни и вдъхновяващи личности, които ме заредиха с много хъс. Благодарение на него създадох здрави връзки с прекрасни хора, с които работя дори след края на програмата и ми помагат да се развивам по всеки един начин.

Интересното при нашия проект с Петър е, че идеята се зароди едва към края на програмата. Преди това минахме през куп други, започвахме и ги изоставяхме наполовина завършени, но всяка ни беше от полза за следващата. В крайна сметка успяхме да реализираме така наречения проект „Моят стрес е моята промяна“. „Моят стрес е моята промяна“ е поредица от лекции на тема стрес, на които каним лектори от всякакви сфери и обсъждаме стреса и влиянието му върху нас. Причината да развием проект на тази тема е именно, защото лутането ни сред различни идеи и неуспехът да се спрем на една ни донесе доста напрежение. След дълго обмисляне с Петър осъзнахме, че този проблем е доста често срещан сред обществото и е нещо, което със сигурност би интересувало всеки един от нас. Използвайки всички средства от предишните ни идеи и всички знания, които събитията, организирани от ABLE Mentor, ни дадоха, започнахме да работим върху тази поредица на пълни обороти и успяхме да създадем изцяло плана ни на действие точно до края на програмата.

До този момент с Петър сме провели две събития на тема „Стресът на работното място – Как да се справим?“ с лектор Милен Великов и събрахме над сто души на всяко събитие, а интересът беше повече от огромен. Благодарение на този проект привлякохме вниманието на Радио София и Радио Благоевград, които ми взеха интервю по темата, и успях да си извоювам пълна стипендия за мечтания ми университет. В плановете ни влизат провеждането на още лекции и развиването на поредицата.

Мислейки си колко далеч сме стигнали с този проект, няма как да не съм изцяло благодарна на ABLE Mentor за поставянето на основите на идеята. Може би едни от най-трудните ни моменти през тези три месеца бяха стигането до краен проект и всички трудности, с които се сблъскахме по пътя. Много често се налагаше да се поставям в ситуации, в които се чувствах сякаш не съм на място, но накрая се оказвах точно там, където трябва да бъда. Преди всичко както ABLE Mentor, така и менторът ми Петър ме научиха да излизам по-често от зоната ми на комфорт и да преследвам целите си по по-креативен начин. Смятам, че успях да се развия като личност до голяма степен и да придобия тази смелост, която винаги ми е липсвала. С помощта на тази програма създадох приятелства и спомени, получих страшно много знания, които съзнателно или не прилагам дори сега. Научих се да работя в екип и да съчетавам уменията си с тези на останалите около мен, за да постигнем най-доброто.

След края на програмата се срещнах с много млади хора, които се чудят дали да се включат в нея и веднага се разпознавам в тях. Подобно на мен те също не са сигурни дали ще успеят да реализират качествен проект и дали ще се справят със задачите, поставени от менторите им. Винаги ги съветвам по един и същи начин – ако не пробваш няма как да разбереш.

Смятам, че тези три месеца бяха едни от най-ползотворните, които някога съм имала. След ABLE Mentor за мен се отвориха много врати и възможности, които надали щяха да се появят ако не се бях осмелила да участвам в програмата. Смело заявявам, че това е един от най-добрите избори, които съм правила досега.