fbpx
Александър Георгиев
August 27, 2019
Дара Донева
August 26, 2019

Историята на
Анета Гергинова

Моята ABLE Mentor История

Анета Гергинова
Всички истории, Социални инициативи, Личностно развитие

Малко са нещата, които могат изцяло да променят начина ти на мислене и подхода ти към дадени ситуации. Именно това успя да направи участието ми в ABLE Mentor и срещата ми с всички участници и ментори в програмата.

Решението ми да се запиша в програмата беше едно от най-спонтанните, които някога съм взимала. Без дори да прочета подробно какво представлява ABLE Mentor, попълних регистрацията и се надявах на най-доброто. Най-точната дума, която можеше да ме опише преди влизането ми в програмата, беше хаотична. Рядко влагах мисъл в нещата, с които се захващах, а на този етап за мен те бяха доста. Участвах в още няколко програми и организации, но ми беше изключително трудно да организирам работата и времето си. Включвайки се в ABLE Mentor, една от целите ми, накрая напълно постигната, беше да променя именно тези черти.

Трудно е да опиша приключението си в ABLE с една фраза, но ако трябваше да го направя бих казала – плашещо удовлетворяващо. Една от причините да го нарека плашещо е поради неизвестността, с която се сблъсках. Още от самото начало не бях наясно нито в какво се забърквам, нито какво искам да развивам, но знаех, че програмата ми е нужна, за да постигна някакъв успех. Повечето участници от предишните сезони ме уверяваха, че целият този страх ще е абсолютно оправдан в края, а това се оказа самата истина.

Винаги съм била на мнението, че бързината, с която ще изминеш пътя за себеизграждане зависи до голяма степен от твоя ментор. Аз имах невероятния късмет да бъда поставена в екип с човек, който не само посвети огромна част от своето време и труд, за да ми помогне да се ориентирам и да развия качествен проект, но и се превърна в мой приятел дори след края на програмата – Петър Нефтелимов. Той отговаря на всяко едно качество, което един ментор трябва да притежава – отговорен, искрен, насърчаващ, понякога взискателен, но винаги с добри намерения. Успяхме да се сработим като невероятен екип, научихме се да се изслушваме и да балансираме задачите помежду ни. Със своята безкрайна креативност и умения, Петър ме въведе в среда, в която дори не бях мечтала да попадна. Среда, изпълнена с позитивни и вдъхновяващи личности, които ме заредиха с много хъс. Благодарение на него създадох здрави връзки с прекрасни хора, с които работя дори след края на програмата и ми помагат да се развивам по всеки един начин.

Интересното при нашия проект с Петър е, че идеята се зароди едва към края на програмата. Преди това минахме през куп други, започвахме и ги изоставяхме наполовина завършени, но всяка ни беше от полза за следващата. В крайна сметка успяхме да реализираме така наречения проект „Моят стрес е моята промяна“. „Моят стрес е моята промяна“ е поредица от лекции на тема стрес, на които каним лектори от всякакви сфери и обсъждаме стреса и влиянието му върху нас. Причината да развием проект на тази тема е именно, защото лутането ни сред различни идеи и неуспехът да се спрем на една ни донесе доста напрежение. След дълго обмисляне с Петър осъзнахме, че този проблем е доста често срещан сред обществото и е нещо, което със сигурност би интересувало всеки един от нас. Използвайки всички средства от предишните ни идеи и всички знания, които събитията, организирани от ABLE Mentor, ни дадоха, започнахме да работим върху тази поредица на пълни обороти и успяхме да създадем изцяло плана ни на действие точно до края на програмата.

До този момент с Петър сме провели две събития на тема „Стресът на работното място – Как да се справим?“ с лектор Милен Великов и събрахме над сто души на всяко събитие, а интересът беше повече от огромен. Благодарение на този проект привлякохме вниманието на Радио София и Радио Благоевград, които ми взеха интервю по темата, и успях да си извоювам пълна стипендия за мечтания ми университет. В плановете ни влизат провеждането на още лекции и развиването на поредицата.

Мислейки си колко далеч сме стигнали с този проект, няма как да не съм изцяло благодарна на ABLE Mentor за поставянето на основите на идеята. Може би едни от най-трудните ни моменти през тези три месеца бяха стигането до краен проект и всички трудности, с които се сблъскахме по пътя. Много често се налагаше да се поставям в ситуации, в които се чувствах сякаш не съм на място, но накрая се оказвах точно там, където трябва да бъда. Преди всичко както ABLE Mentor, така и менторът ми Петър ме научиха да излизам по-често от зоната ми на комфорт и да преследвам целите си по по-креативен начин. Смятам, че успях да се развия като личност до голяма степен и да придобия тази смелост, която винаги ми е липсвала. С помощта на тази програма създадох приятелства и спомени, получих страшно много знания, които съзнателно или не прилагам дори сега. Научих се да работя в екип и да съчетавам уменията си с тези на останалите около мен, за да постигнем най-доброто.

След края на програмата се срещнах с много млади хора, които се чудят дали да се включат в нея и веднага се разпознавам в тях. Подобно на мен те също не са сигурни дали ще успеят да реализират качествен проект и дали ще се справят със задачите, поставени от менторите им. Винаги ги съветвам по един и същи начин – ако не пробваш няма как да разбереш.

Смятам, че тези три месеца бяха едни от най-ползотворните, които някога съм имала. След ABLE Mentor за мен се отвориха много врати и възможности, които надали щяха да се появят ако не се бях осмелила да участвам в програмата. Смело заявявам, че това е един от най-добрите избори, които съм правила досега.