fbpx

Историята на
Александър Георгиев

Моята ABLE Mentor История

Александър Георгиев
Всички истории, Социални инициативи

Александър Георгиев беше ученик, а Мая Рогашка зам. директор в професионална гимназия и психолог. Той не беше от учениците, които бяха попълнили апликационна форма за участие в проекта, а придружаваше негов приятел на откриващото събитие. Алекс се зарази от царящата атмосфера на приятелство и споделено желание за развитие в залата и попита дали може да се включи в „ABLE mentor“ – отговорът ни беше ясен – винаги има място за още една голяма усмивка! От друга страна, имахме и Мая, като ментор, чиито ученик беше променил решението си за участие. След кратък разговор с двамата, стигнахме до извода, че те имат много сходни интереси и биха се разбирали доста добре, което доведе до едно от най-добрите ни екипни решения – да съберем Алекс и Мая в общ екип!

Те работиха много интензивно върху социалния проект на Алекс, комуникираха си всеки ден и изпипваха всеки детайл по проекта. Ден след ден, той ставаше все по-завършен. Докато не дойде време за финалното събитие... По време на презентацията им, времето им свърши преди те да са приключили с представянето, въпросите към тях валяха и получиха не само много положителни коментари, но и няколко сериозни критики от публиката.

Резултатът, обаче не беше това, което Алекс и Мая очакваха - техният проект спечели първо място! Неговата идея е в помощ на хората в будна кома – създаване на микрочип, който да бъде имплантиран в мозъка на лицата, жертва на това тежко състояние с цел осигуряване на възможност за комуникация между болния и близките му. Проектът няма аналог в световен мащаб. За реализирането му ще бъдат нужни задълбочени научни изследвания.
Екипът, който късметът, а не екипа на „ABLEmentor - Varna“ събра, се оказа една от най-проактивните двойки за шестте сезона на проекта.

Екипът, който избра социален проект, чиято реализация би променила света!