Целите в живота и първи стъпки към тях | Гери Маркова

 In Новини

Говоренето за цели, мечти и бъдещето понякога може да те накара да си задаваш много въпроси, чиито отговори до сега си смятал за дадени, да те накара да се луташ отново из собствените си мисли и цели, което може да те демотивира. Това е особено притеснително за ученици, на които предстои да вземат решение за своето бъдещо развитие.

Точно заради това ABLE Mentor организира обучението по целеполагане, лектор, на което отново бе Гери Маркова. Освен силните си думи и историите, базирани на личния ѝ опит, тя използва своята харизма, за да предаде на учениците част от знанията, които е натрупала през годините. Научихме, че за да живеем пълноценно и щастливо трябва първо да открием себе си, и да си зададем три основни въпроса:
1. Какво съм аз всъщност?
2. Защо съм?
3. Какво искам от живота?

Въпроси, които на пръв поглед изглеждат прости, но ако дадеш и елементарни отговори, то те определено по никакъв начин няма да ти помогнат да откриеш своите цели в живота. Чрез различни упражнения успяхме да достигнем до поне частично изясняване и благодарение на разтълкуването им всички научихме нещо ново за себе си.

Всъщност себеопознаването има ключово значение за изследването на ценностната ни система. Ако ние не знаем кои неща са истински важни за нас, няма как да разберем какво ще ни прави щастливи. Един от най-полезните уроци за деня беше именно този: „Много е важно целите, които си поставяме да са в хармония с ценностната ни система.“ В противен случай човек се чувства неудовлетворен. Липсата на този синхрон е причината 2/3 от хората, ставайки сутрин, да нямат желание да отидат на работа. Човек винаги трябва да си поставя цели, които да задоволяват ценностната му система.

Какво обаче са целите и защо е важно да си поставяме такива? Едно от нещата, които сподели Гери Маркова остана в съзнанието ми: „Животът е като ескалатор, който се движи надолу. Ако не си поставяме цели, то ние седим неподвижно спрямо ескалатора, но всъщност се движим надолу. За да компенсираме неговото слизане, ние започваме да се изкачваме – при бавно темпо запазваме позицията си, а ако сме бързи се изкачваме нагоре. Същото е и в живота – поставяйки си цели, дори когато не ги постигаме, ние все пак се движим нагоре, и ако не друго, то поне не вървим надолу, а запазваме началната си позиция. Много хора имат грешната представа, че когато не полагат усилия не се движат нито надолу, нито нагоре, но също както и при ескалатора, това не е така. Целите помагат ако не да си по-добре, то поне да не си по-зле.“ След като придобихме по-добра представа как да си поставяме цели, искахме да го приложим и на практика.

Гери Маркова запозна учениците с подхода SMART, чрез който се поставят цели, които са както изпълними, така и смели. За участниците в програмата това беше особено важно, тъй като на всички тях предстои работа по проекти, а целеполагането е много важна част от този процес.

Знаете ли, че успехът зависи 40% от мотивацията, 10% от знанията и 50% от обкръжението ни? Всички бяха много изненадани от този факт и сякаш наум преосмисляха своите приятелства едно по едно. Статистиката е силен аргумент, особено когато човек знае как да си служи с нея. Затова е много важно да знаем на чие мнение да разчитаме и вярваме, или както Гери се изрази: „Съобразявам се с хората, които играят моята игра“. Най-хубавото нещо обаче е, че животът ни позволява обратни завои. Понякога те са съвсем близки и лесно можем да променим хода на събитията, често обаче усещаме живота си като магистрала, при която никъде наблизо няма отбивка. Факт е, че независимо колко време може да отнеме, възможност за промяна на курса винаги ще се появи.

В края на обучението всички в залата бяха мотивирани да приложат наученото на практика при първа възможност. Точно в това се крие силата на всяко едно обучение – да накара учениците и менторите да мислят, да действат, да правят. Благодарим на Гери Маркова за слънчевото настроение и за увереността, която ни вдъхна!

A идващата неделя ще си говорим за кариерно и академично ориентиране – какви са първите стъпки и как да започнем!

Автор: Анна Динева

Recent Posts

Start typing and press Enter to search