За Нас

ABLE Mentor е програма за индивидуално менторство,

създадена през 2013 г. от група приятели, обединени от членството си в сдружение Асоциация на българските лидери и предприемачи (ABLE).


Инициативата е разработена като инструмент за справяне с няколко недостига в българското образование:

• Недостатъчно кариерно и академично ориентиране в горните гимназиални класове;
• Липса на самоувереност сред завършващите;
• Недостиг на базови умения за планиране, комуникация, работа в екип, спазване на срокове и др.


Първоначалната концепция зад програмата ABLE Mentor, която е разработена и тествана през втория учебен срок на 2013 г., включва посещения на професионалисти-доброволци в предварително подбрани училища. Целта е провеждането на 5 пет последователни срещи във всяко едно училище, по време на които учениците от 10-ти и 11-ти клас да бъдат запознати детайлно с теми като „Предприемачество като инструмент за решаване на проблеми“, „Кариерно ориентиране“, „Академично ориентиране“ и други.


Този подход не сработва и програмата претърпява цялостна промяна на концепцията си в края на 2013 г. Така се ражда идеята за индивидуално менторство и извеждането на участниците от класните стаи. Разписват се първата програма, цели и срокове и се провежда кампания за привличане на ментори и ученици. Кампанията преминава успешно – включват се повече от 40 ученика, а над 80 ментора кандидатстват, за да участват като доброволци.
Към средата на 2018 г., 5 пет години след създаването на ABLE Mentor, в програмата са взели участие над 1000 ученици и ментори, а за организацията в различните градове са работили повече от 60 доброволци.


Екипът на ABLE Mentor благодари за помощта на всички доброволци и партньори, които са припознали нашата дейност и са ни подкрепили. На сдружение “Асоциация на българските лидери и предприемачи” (ABLE), под чиято административна шапка се случва проекта. И на фондация „Америка за България“, която ни подкрепя финансово от началото на 2017 г.


Екип в развитие. Във всяка следваща фаза се присъединяват хора, без които ABLE Mentor нямаше да е това, което е днес:

• Фаза 1 (Концепция и индивидуално менторство): Асен Георгиев, Илияна Лазарова, Александра Ангелова
• Фаза 2 (Подготвяне и изпълнение на сезон 1): Иконом Филипов, Йоана Славова, Слав Денякин, Ивелина Игнатова, Натанаил Стефанов, Калина Чернева
• Фаза 3 (Развитие и организиране след сезон 1): Вержиния Лазарова, Велин Койчев, Андриана Андреева, Иво Анев, Мила Атанасова, Светлозара Бельовска, Николай Николов, Вилияна Мутафова, Виолета Йовчева, Виктория Чучумишева, Бистра Додова, Денис Олегов, Никола Груев, Милен Русев, Тереза Василева, Симеон Енев, Радина Краева

Все още не знаеш какво е ABLE Mentor? – Виж тук.

 

Нашият екип

Aleksandar_Ivanov_Pazardzik-min
Александър Иванов
Пазарджик
Aleksandra Yanakieva Blagoevgrad-min
Александра Янакаиева
Благоевград
Anabel Moghadam-min
Анабел Могадам
Координатор
Andreya Lazarova_Sofia-min
Андреа Лазарова
Координатор
Aneta_Panayotova_Blagoevgrad-min
Анета Панайотова
Благоевград
Anna_Dineva_Sofia_-min
Анна Динева
Координатор
Anna_Pepeldzhieva_Dupnitsa-min
Анна Пепелджийска
Дупница
Spas_Spasov_Pazardzhik-min
Спас Спасов
Пазарджик
Stanislav_Petkanov_Kazanlak-min
Станислав Петканов
Казанлък
Stefan_Novoselski_Blagoevgrad-min
Стефан Новоселски
Благоевград
Tina_Duleva_Pazardzhik-min
Тина Дулева
Пазарджик
Mela_Kalacheva_Coordinator
Мела Калачева
Координатор