Моряна Филипова: Едно момиче на 16г. между висшата мода и развитието на собствен бизнес в България

Габриела Ахчийска: Здравей, Моряна! Как разбра за ABLE Mentor и защо реши да се запишеш?

Моряна Филипова: Имам една приятелка, която е участвала в предишния сезон и тя ми каза да видя сайта и да видя какво представлява. Проверих го и реших да кандидатствам. Във формата за кандидатстване написах само мода, главно някакви нахвърляни идеи, съвсем в начален стадий и така започна всичко.

 

Г.А.: Когато се запознахте с менторката ти, успяхте ли да се разберете? Тя повлия ли ти по някакъв начин за измислянето на една конкретна идея?

М. Ф.: Точно на първото събитие с Гери (бел. ред. Гергана Грънчарова),  минахме всички игри, които трябваше да минем и през почивката почнахме да говорим за проекта и да нахвърляме някакви неща. Като например какво трябва да постигнем през тези три месеца, съвсем грубо. Казахме, че тя ще ми даде някакви уроци за мениджмънт, разпитваше ме какво мога да шия и с какво искам да се занимавам. И после дойде въпроса какво да правя…

Аз много обичам висшата мода, обаче в България няма развита такава и менторката ми предложи да направя нещо фолклорно. Първо не ми хареса идеята, но след обмисляне от моя страна, след посещение на етнографския музей, където имаше изложба на чипровски килими, реших, че това ще бъде моята тема на колекцията и това ще правя.

 

Г.А.: Защо не ти хареса фолклорната идеята в началото?

М. Ф.: Не ми хареса, защото не съм виждала толкова български работи, повече виждам неща от чужбина и логиката ми беше, че не са достатъчно хубави, за да бъдат търсени на пазара. Но сега се убедих, че това напълно не е така. Всяка  шевица има различно значение и сакрални, позитивни излъчвания, което наистина е много голям плюс в правенето н някоя дреха, която искаш да има послание. Има някои наистина много красиви шевици и бродерии, така преоткрих и научих много неща…

 

Г.А.: Докато беше в ABLE Mentor какво се случваше? Кога започнахте да правите първите си модели?

М. Ф.: Първо щяхме да правим ревю с още два екипа от програмата, обаче нещата не се получиха. Менторката ми нямаше как да ми помогне в началото с шиене и кроене и тя се включи по-активно в крайната част на проекта за популяризиране в социалните мрежи. Първите пет модела бяха готови преди Коледа, тоест декември бяха готови повечето. След като цялата колекция беше готова последва фотосесия. Музиката към видеото беше подарък от формация  Folk five+. Моделите бяха щастливи. Дрехите им бяха удобни, музиката, се получи като експлозия от емоции. Двата снимачни дни бяха изпълнени с щастие, защото виждаха че това, което правя има смисъл. И съм много благодарна на всички!

С Гери сме в много добри отношения и сега, в момента работим заедно, тя работи по сайта и по страницата. Неин приятел обработи видеото, което е към колекцията.

 

Г.А. Как си намери модели за колекцията? Как се свърза с тях? Те припознаха ли идеята с шевиците?

М. Ф.: Част от моделите са бивши манекенки и имам три актриси – Лили Маравиля, Красимира Кузманова и Стефка Янорова. Свързах се с тях след тяхно представление “Театър Любов моя” , което много ми хареса и тогава им разказах идеята. Те бяха впечатлени, че на такава възраст искам да правя нищо подобно, макар и повечето хора да не бяха уверени, че ще се справя… Съгласиха се да участват във фотосесията, щеше да има и ревю, в което щяха и те да се включат, но както казах по-рано – се отмени. Интересното беше как се случваха пробите и взимането на размерите… Преди всяко тяхно представление в Театър 199 ходих в пробната им, за да взимам мерки или да пробват роклите. На тях много им харесаха моделите, защото са семпли и могат да се носят всеки ден, а и много им допадна самата идея на колекцията.

 

Г.А.: Какво се случи след като трите месеца изтекоха? Продължи ли работа и след като ABLE Mentor приключи?

М. Ф.: След програмата абсолютно нищо не спря. Февруари началото пуснахме моделите за продажба и започнаха да идват първите поръчки. Имах една поръчка за хор, които даже ме поканиха на техен концерт, който беше магически…

Сега работя по втората колекция, в която също ще има шевици, но  също така ще има и бродерии. Роклите ще бъдат по-официални, по-скоро бални, дълги до земята…

 

Г.А.: Колко време ти отнема да направиш една рокля или една колекция?

М. Ф.: За мен най-трудното нещо е да я измисля. За колекцията ми трябва седмица, но всяка вечер рисувам до два-три, понякога и до четри часа сутринта, за да измисля един модел и той да минава през много трансформации, докато достигне крайния си вид.

 

Г.А.: Наскоро спечели един конкурс за жени-предприемачи – Entrepregirl.   Разкажи малко повече за него и как се чувстваш като победител?

М. Ф.: Менторката ми – Гери ми прати линк за този конкурс (бел. ред. Enterpregirl) и ми помогна с кандидатстването. Описах си точно проекта от ABLE Mentor, колекцията и това което исках да правя и малко след крайното събитие разбрах, че съм финалистка. Последва презентиране на проекта пред жури, което след това ми даде обратна връзка. Всички бяха много впечатлени от идеята. И накрая когато изреждаха имената за наградите,  аз изобщо не мислех, че ще спечеля нещо и изведнъж казват, че най-голямата награда отива при  Моряна. Аз бях в тотален шок и не осъзнавах всъщност какво печеля и изобщо какво представлява това обучение Marketing Management Master Class на The Business Institute. Сега, след като проучих повече какво представлява го очаквам с нетърпение.

 

Г.А.: Какво би казала за ABLE Mentor, с какво те промени?

М. Ф.: Преди ABLE Mentor мислех да правя същото, което правя в момента, но след години… Радвам се, че и менторката ми и аз се мотивирахме да направим нещо толкова голямо, като колекция в рамките на три месеца. Това, че съм на 16 и искам такова нещо ми се струваше още по-странно – това, че искам да започна свой собствен бизнес в такава ранна възраст. Много съм благодарна на Гери, че ми помогна с реализирането на амбицията ми. И също много ми харесва, че правя това което искам и то с много обич и желание, а не просто „трябва да направиш колекция, трябва да я направиш за седмица или две“ – насила не става. Правя нещата тогава когато мога, когато имам желание, когато съм се вдъхновила… Наистина ABLE Mentor промени живота ми!

 

Интервюто проведе Габриела Ахчийска