Менторите разказват: Велин Койчев

 In Новини

Днес съм с един изключително вдъхновяващ ментор и човек. Той е преуспял бизнесмен и се опитва по всякакъв начин да помага на хората, които имат идеи, но им трябват хора, които да повярват в тях. 

Антонина Димитрова (А.Д.): Здравей, Велин! Представи ни се. С какво се занимаваш? В кой сезон беше ментор?

Велин Койчев (В.К.): Здравей! Аз съм Велин Койчев и се занимавам основно с онлайн търговия. Освен това помагам на различни стартиращи своя бизнес хора (стоматолози, учители по английски, консултанти, коучъри и други) да намерят нови клиенти, използвайки възможностите на интернет. В ABLE Mentor съм бил ментор 3 пъти – още през първия сезон в София, както и 2 пъти в Казанлък, няколко сезона по-късно. Дълго време бях и част от организационния екип в Казанлък.

Антонина Димитрова (А.Д.): Какво те накара да участвате в АBLE Mentor?

Велин Койчев (В.К.): Винаги съм се опитвал да помагам с каквото мога на хората около себе си. Причината за това е, че никой по света не е успял съвсем сам, без чужда помощ. Аз също нямаше да постигна нищо в живота, ако не бях срещнал определени хора, които са ми съдействали и помагали през годините, били са мои истински ментори в живота. ABLE Mentor ми дава възможност да върна този жест, като помогна на някой друг млад човек да реализира своите мечти и разгърне своят потенциал в живота.

Антонина Димитрова (А. Д.): Повярвa ли на 100% в проекта на ментито ти?

Велин Койчев (В.К.): Разбира се! Няма твърде големи цели, които можем да си поставим. Просто за реализирането на някои от целите, би могла да отнеме малко повече време от колкото ни се иска.

Антонина Димитрова (А.Д.): Имаше ли моменти, в които се колебаеше дали можеш да дадеш 100% от себе си за проекта?

Велин Койчев (В.К.): В определени моменти ми се е случвало да съм доста зает в работата си. Но въпреки всичко винаги съм намирал възможност да отделя нужното време и внимание на моето менти.

Антонина Димитрова (А.Д.): Имаше ли моменти в които не разбираше напълно ментито си? И ако да, защо?

Велин Койчев (В.К.): Със сигурност е имало моменти, в които си мисля, че го разбирам, а реално не съм. 🙂 Винаги съм се опитвал да се поставя в обувките му, за да разбера какво мисли и какво го вълнува в определения момент. Защото това, което на мен ми се струва, че е важно и полезно, но е задължително и моето менти така да смята. А ако не сме на едни вълни, трудно бихме могли да извлечем максимума от съвместната си работа.

Антонина Димитрова (А. Д.): А какъв всъщност беше проектът ти със Стефи?

Велин Койчев (В.К.): Основната цел на проекта беше Стефи да развие своите комуникационни умения. Тя беше много срамежлива и трудно се справяше с публичното говорене. Идеята ни беше да организираме флашмоб, като тя трябваше да се справи с комуникацията с много непознати за нея хора – да обучи желаещите да се включат на стъпките на танца, да уреди зала за тренировки, да уговори със съответните органи възможни места за провеждане на флашмоба, да участва в интервюта с национални медии и разбира се да презентира проекта в програмата.

Антонина Димитрова (А.Д.): Времето беше ли спънка при осъществяването на плановете ви?

Велин Койчев (В.К.): Разбира се. Времето никога не е достатъчно. Но важното е дори и да не приключим проекта в рамките на ABLE Mentor, да си продължим започнатото и по-късно. Така например с първия ми проект в ABLE Mentor, моето менти, Стефи, успя да направи още няколко флашмоба и след края на сезона.

Антонина Димитрова (А.Д.): Както знаеш в ABLE Mentor всичко е на доброволни начала, но съгласен ли си с твърдението, че ако човек е добър в нещо трябва да му се заплаща да го върши или както е в случая, че щом правиш нещо за някого, то по някакъв начин трябва да ти се заплаща?

Велин Койчев (В.К.): Важно е всеки човек да извършва освен дейности, за които му се заплаща, и такива, които да извършва на изцяло доброволни начала. Тогава мотивацията ти за работа е напълно различна и съответно резултатите са много по-истински. ABLE Mentor ти дава възможност безвъзмездно да подпомогнеш един млад човек да намери себе си и да успее в живота. Каква по-голяма награда има от това.

Антонина Димитрова (А.Д.): Каква беше твоята мотивация да бъдеш ментор в програмата? 

Велин Койчев (В.К.): За мен е истинско удоволствие да виждам ползата и ефекта, който имаха проектите с моите ментита, през различните сезони. Дори трудностите, които срещахме, бяха много поучителни както за тях, така и за мен самия.

Антонина Димитрова (А.Д.): На какво се опита да научиш ментито си? А всъщност обикновено всеки се учи на нещо от другия…та ти какво успя да научиш от своя ученик?

Велин Койчев (В.К.): Опитах се да им покажа, че всичко биха могли да постигнат в този живот, стига да си поставят точно и ясно целта, която преследват, и да се отдадат на нейното постигане. Може да не стане от първия път, но стига да не се отказваш и да работиш целенасочено, всичко бихме могли да постигнем в този живот. Стига разбира се да платим съответната цена за това: най-често това са редица безсънни нощи на опити и грешки.  А аз самият научих от моите ученици, че не трябва да спираме да се забавляваме докато живеем. Или както се казваше проектът ни със Стефи – “Изтанцувай живота си”.

Антонина Димитрова (А.Д.): Какво би казал на хората, които се колебаят дали да станат ментори? Защо да се включат?

Велин Койчев (В.К.): Много харесвам цитата на Махатма Ганди – “Бъди промяната, която искаш да видиш в света”. Нека да не се оплакваме, че в България образованието е лошо, че нищо хубаво не се случва и т.н. Включвайки се в ABLE Mentor, всеки един от нас има възможност да помогне на един млад човек да реализира неговия проект. С тази малка стъпка ние променяме средата около себе си към по-добро.

Антонина Димитрова (А.Д.): И за финал, как би описали ABLE Mentor с една дума?

Велин Койчев (В.К.): Мотивиращ!

 

Автор: Антонина Димитрова

Recent Posts

Start typing and press Enter to search