Как започна приключението на Богомил в ABLE Mentor

Днес ще поговорим с един изключително екстревагантен младеж, който разбуни духовете в 7 сезон и доста често попадаше под светлините на прожекторите.

Антонина Димитрова (А. Д.): Здравей, Боги. Радвам се, че намери време да поговорим. Представи ни се.

Богомил Йорданов (Б.Й.): Здравейте! Aз съм Богомил Йорданов, участник в 7-ми сезон на ABLE Mentor, както вече спомена. Познат съм още като „Червения куршум на образованието“. Не питайте как се появи прякорът.

Антонина Димитрова (А. Д.): Добре, няма! Но ще попитам.. Как започна приключението ти в ABLE Mentor?

Богомил Йорданов (Б.Й.): Приключението ми в ABLE Mentor започна така: седях си в кабинета по IT и си бачках по заданието, когато учителят ми ни каза, че ще ни изнасят презентация за някакъв проект. Казах си “супер,няма да работя на проклетия Excel”. Вече от няколко седмици в главата ми се въртеше една мисъл за това, че искам да работя с хора, но не знаех дали психолог или учител… или дори нещо друго. След презентацията всъщност си дадох сметка, че това е една идеална възможност да се разберe дали това искам наистина и реших да тествам идеята си. Та… записах се, приеха ме, забавлявах се, научих нови неща, запознах се с много хора и най-важното – промених се много след края на проекта.

Антонина Димитрова (А. Д.): Какъв беше проектът ти?

Богомил Йорданов (Б.Й.): Проектът ми беше за личностно развитие и обществена полезност. Менторът, който исках и получих, беше съчетание от психолог и учител едновременно. Реших да се пробвам да бъда учител.

Антонина Димитрова (А. Д.): Защо?

Богомил Йорданов (Б.Й.): Защото така мога да бъда и ментор, да насърчавам учениците си, и да ги подкрепям. А и също така мога да комбинирам част от психологията заедно с преподаването, за да създам истинска атмосфера, в която учениците да идват с желание, а не по задължение.

Антонина Димитрова (А. Д.): Как би променил образованието ако имаше това право?

Богомил Йорданов (Б.Й.): Бих имплементирал клубната система – училищата ще имат бюджет за определен брой клубове, ръководени от учениците.

Антонина Димитрова (А. Д.): Образованието ли е твоята стихия? И как всъщност разбра,  че от толкова много професии по света ти искаш да станеш точно учител?

Богомил Йорданов (Б.Й.): Избрах да стана учител не защото обичам да уча и да създавам планове. Избрах да бъда учител, защото искам да помагам на хората. Искам да мога да ги подкрепям в техните най-трудни моменти. Първоначалният ми избор бе психолог, но после се спрях на учител, защото вярвам, че бъдещето се гради от сега. Децата са нашето бъдеще и ако ги пренебрегнем сега те ще ни пренебрегнат утре. 

Антонина Димитрова (А. Д.): С какви предизвикателства се сбъска?

Богомил Йорданов (Б.Й.): Ами всичките ми предизвикателства бяха от вътрешно естество – всички спънки бяха причинени само и единствено от мен. Например, като всеки тийнейджър с куп неща на главата си и вечно нестигащо време, доста често закъснявах със сроковете, не четях материалите докрай, имах огромен проблем с изготвянето на планове за каквото и да е, било то уроци или ежедневие.

Антонина Димитрова (А. Д.): Разкажи ни най- интересната ти случка през тези 3 месеца.

Богомил Йорданов (Б.Й.): Всяко запознанство за мен беше чисто нова книга, пълна с приключения и всякакви интересни неща.

Антонина Димитрова (А. Д.): Какво се промени след ABLE Mentor?

Богомил Йорданов (Б.Й.): Какво не се промени?! Започнах да гледам различно на себе си и на хората. Все още имам много да работя върху себе си и със сигурност имам черти, които искам да променя, но ABLE Mentor променя хората… промени и мен.

Антонина Димитрова (А. Д.): Намери ли истински приятели? А с ментора ти поддържате ли все още връзка?

Богомил Йорданов (Б.Й.): Да, все още контактувам с участници и вече съм част от организационния екип на ABLE Mentor. Колкото до ментора ми… дали сме си почивка. Както казах, аз съм човек, с когото трудно се работи. Но септември ще се видим отново.

Антонина Димитрова (А. Д.):  Нещо, което искаш да кажеш на всички бъдещи участници? Защо трябва да участват?

Богомил Йорданов (Б.Й.): Пригответе се да излезете от комфортната си зона. Това е единственият начин да се развиеш в нови сфери. Колкото до “защо да участват” най-лесният отговор е – защото ще е във ваша полза. Дори и да не ви хареса проектът ви, дори и да не успеете да го довършите знайте, че ще срещнете хора, които ще ви накарат да се промените напълно. Самата обстановка ви кара да се променяте. Ще разберете какво имам предвид, като започнете.

Антонина Димитрова (А. Д.):  Като за финал – ако трябва да опишеш ABLE Mentor с 1 дума, коя би била тя?

Богомил Йорданов (Б.Й.): “Бъдеще”. За мен това е най-подходящата дума. Аз смятам, че те градят бъдещето като помагат на децата да се развият и да се опознаят.

 

Автор: Антонина Димитрова